Sådan får du måske lyst til at blive i jobbet

Ti bud på, hvordan +60'ere får lyst til at fortsætte som lærere

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tænk mindre på golf

Lad dig ikke gribe af golf- eller bedsteforældresyndromet. Nye undersøgelser viser, at en del mennesker på efterløn eller pension fortryder, at de har forladt arbejdsmarkedet. Arbejde skaber identitet og kan faktisk være ret fedt.

Bed om et bedre skema

Hvis det er meget afgørende for din arbejdslyst, at du slipper for at undervise på et bestemt klassetrin eller for at have for mange ydertimer, bør du gøre skolens ledelse opmærksom på, hvordan det forholder sig.

Regn på økonomien

Der er cool cash i sigte ved at udsætte efterlønnen eller droppe den. Bliver du ved længere end til de 62 år, får du et skattefrit engangsbeløb på op til 140.772 kroner, når du runder 65 år. Beløbet bliver større, jo længere du bliver ved.

Snak arbejde med andre erfarne

Er I flere ældre kolleger, kan det være en god idé at mødes og snakke arbejdsliv. Et uformelt forum kan være med til at synliggøre knaster i arbejdsmiljøet, der har særlig relevans for de mest erfarne medarbejdere. Foregår der for eksempel aldersrelateret diskrimination eller mobning blandt medarbejderne?

Foreslå en seniorpolitik

Meget få skoler og andre arbejdspladser har vedtaget en egentlig seniorpolitik. Måske kunne din arbejdsplads gå i front og synliggøre, hvilken indsats der kan ydes for at give ældre medarbejdere lyst til at blive i jobbet.

Sæt faglige mål

Hold dig fagligt vital, selvom du måske kun har et par år tilbage som lærer. Ingen bliver for gammel til at lære, og der vil altid være udfordringer i at opnå bedre resultater med det næste emne, der tages op i undervisningen, eller i næste skoleår.

Hold engagementet oppe

Mental tilbagetrækning og mindre fysisk tilstedeværelse er skridt på vejen til at forlade arbejdspladsen. Bliv ved med at være aktiv i skolens liv. Deltag i personalefester og følg med i kollegers liv, færden og faglige udfordringer.

Sæt fokus på dine styrker

Seniorer har ro og overblik, har prøvet tingene før og ved, hvad det handler om, kan skabe kontinuitet i undervisningen, og de kan som regel deres håndværk til fingerspidserne. Tænk på det, når nogle af de unge er bedre til at huske eller hurtigere nede ad skolegangen.

Bliv mentor

Udnyt dine potentialer, som det hedder på managementsprog. Fortæl vidt og bredt om, hvad du er særligt god til, og få dit team til at spille med, så du får mulighed for at bruge dine evner bedst muligt.

Tag anden generation med humor

Tag det med et smil og som udtryk for tillid, når tidligere elevers børn begynder at dukke op i klasserne. |

Tak til professor og arbejdsmarkedsforsker Per H. Jensen, Aalborg Universitet, og til skoleleder Knud Bjerregaard Hansen, Struer Østre Skole, for inspiration.