Idræt er virkelig mit fag, men jeg har kunnet mærke, at jeg mangler indsigt i, hvordan man kan strukturere undervisningen, så børn med udfordringer ikke føler sig ekskluderet, fortæller Eva Dencker.

»Para-atleter gav mig fornyet energi«

Publiceret

Faglig fornøjelse

Der findes regler, krav, elever og kolleger, der har indflydelsepå lærerens undervisning. Nogle gange er indflydelsen positiv.Andre gange irriterende. Men lige meget hvad sker der noget godt engang imellem. Vi spørger lærere, hvornår de sidste gang gik ud adskoleporten med løftet pande og smil på læben.

Mød idrætslærer og bevægelsesvejleder Eva Dencker fraMøllevangskolen i Aarhus, der tog imod et tilbud fra ParasportDanmark om at få instruktører og paraatleter med i sinundervisning, så den havde klassens eneste handicappede elev somudgangspunkt. Det blev en øjenåbner.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Vi har en kørestolsbruger, Kafisa, i 7. klasse, og jeg oplever ofte, at jeg tænker hende ind i undervisningen, men at den sjældent foregår på hendes præmisser. Har vi redskabsgymnastik, så laver hun ringøvelser, mens de andre laver øvelser på bom og gulv. Så hun er med på sidelinjen, men laver ikke det samme som sine kammerater. Det syntes jeg var fagligt utilfredsstillende.

Instruktørerne fra Parasport Danmark kan man få ud i undervisningen, hvis man melder en klasse med en eller flere elever med særlige behov til Skole OL. De lavede aktiviteter som bueskydning, boccia og kørestolsrugby, hvor hele klassen var i kørestole, og det var en stor succes for hele klassen - og en øjenåbner for mig som lærer.

Vi har et par livlige drenge, der har svært ved at modtage instruktioner. I en kørestol slappede de af, så de havde en god oplevelse af at være mere i ro og mindre i konflikt. Det var meget tankevækkende.

Riisager vil kigge på urimelige krav til handicappedes deltagelse i idrætseksamen 

Med som instruktører var Daniel Wagner Jørgensen, der har benprotese og har verdensrekorden i længdespring for benamputerede, og Sofie Skoubo, som har muskelsvind og er på landsholdet i kørestolsrugby. Alle eleverne var tydeligt inspirerede - for Kafisa var det en decideret aha-oplevelse.

Til Skole OL til sommer stiller klassen med et hold bestående af hende og to veninder, der skal dyste mod andre skoler i de discipliner, vi øvede den dag. Et par drenge i klassen var efterfølgende ærgerlige over, at de ikke var med på det hold. De syntes nemlig, at vinderchancerne ville være bedre med dem på holdet.

Idræt er virkelig mit fag, men jeg har kunnet mærke, at jeg mangler indsigt i, hvordan man kan strukturere undervisningen, så børn med udfordringer ikke føler sig ekskluderet. Den dag gav masser af inspiration og fornyet energi til at tænke anderledes«.