Blog
3   28

Stjæler Fortnite og Youtube elevernes evner i naturfag?

Abonner på nyt om Folkeskolens naturfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I naturfag er nysgerrighed, lysten til at være ude, fordybelse og viden om verden nøglebegreber. Er folkeskolen ved at tabe disse begreber? Og hvor er forældrene i denne problematik?

Flickr/ Patrick Milan

I en skoledebat, hvor dannelsesbegrebet atter er på dagsordenen, nærer jeg håbe om, at begrebet ”viden om verden” ligeledes vil få vind i sejlene.

Folkeskole er fyldt med elever, som mangler helt generel viden om verden. Jeg oplever den manglende viden dagligt i naturfag. Viden om lande, byer, flag, samfundsforhold, vejret eller kroppen.

Deres nysgerrighed og fantasi er sat på standby og de er blevet besat af Fortnite, YouTube og/eller sociale medier. De vil hellere sidde bag en skærm end ud og lege, de vil heller være på de sociale medier end snakke med deres kammerater, de ville hellere spille computer end gå til fodbold. Dette er i min optik billedet på et fattig barn- og ungdom.

Artiklen fortsætter under banneret

Forældrene

Hvor er forældrene henne i dannelsen af deres børn og unge? Det er bekvæmmeligt for forældrene, at give deres børn en iPad, og hvis der ikke sættes grænser, så skaber det jo ikke konflikter.

Vi må sammen - forældre og lærere – ja alle landets voksne hjælpes ad med at åbne øjnene på den yngre generation. Tænk om leg i gården efter skole, snak og hygge med venner eller sportsbegivenheder kunne komme på mode igen – for ALLE landets børn og unge mennesker.

A og B holdet

Jeg er helt klar over, at der er et A-hold af forældre, som har skarpe regler for skærmtid. Ofte de samme forældre, som viser deres børn og unge verden – både fysisk og i en snak under aftensmaden.

Men på B-holdet er det børnene, som er de helt stor tabere. Deres primærvoksne i familien lever ikke op til deres opgave som forældre - af den ene eller anden grund...

Fælles opgave

I Folkeskolens formålsparagraf står der følgende:

§ 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder dem til videre uddannelse og giver dem lyst til at lære mere, gør dem fortrolige med dansk kultur og historie, giver dem forståelse for andre lande og kulturer, bidrager til deres forståelse for menneskets samspil med naturen og fremmer den enkelte elevs alsidige udvikling.

Når dette er opgaven, så har vi lige nu en stor opgave – lærere og forældre sammen.

Naturfagene

Vores opgave er ekstraordinær stor. Da vi har været vant til elever med nysgerrighed, fantasi og lysten til at være udenfor. Hvis denne evne tabes hos en stor del af eleverne, så får vores fag problemer. Naturfag må ikke tabe til Fortnite, Youtube og de sociale medier!!!

  • Hvis man er afhængig af Fortnite, Youtube og de sociale medier – hvem skal så løse verdens klimaproblemer?
  • Hvis man er afhængig af Fortnite, Youtube og de sociale medier – hvem skal så forske i vacciner og ny medicin?
  • Hvis man er afhængig af Fortnite, Youtube og de sociale medier – hvornår oplever man så det smukke i naturen?
  • Hvis man er afhængig af Fortnite, Youtube og de sociale medier – hvornår bliver naturfagslærerens undervisning så meningsgivende …

Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.475 andre er allerede tilmeldt