Udskoling
0   8

Ministeriet indskærper: Alle syv prøver nødvendige for optagelse på ungdomsuddannelse

I marts udtalte Rigsrevisionen kritik af Undervisningsministeriet for, at der ikke føres nok tilsyn med, at eleverne kommer op til alle de syv obligatoriske afgangsprøver. Nu udsender ministeriet hyrdebrev til skolerne. I det kommende skoleår skal elever have aflagt alle syv prøver for at have retskrav på optagelse på en gymnasial uddannelse eller en erhvervsuddannelse.

Undervisningsministeriets styrelse for Undervisning og Kvalitet (Stuk) har skrevet et hyrdebrev til alle landets grundskoler, om at de skal være opmærksomme på, at eleverne får aflagt samtlige obligatoriske prøver.

Det vil sige prøverne i dansk mundtlig, dansk skriftlig, matematik skriftlig, engelsk mundtlig, fællesprøven i fysik/kemi, biologi og geografi samt de to udtræksprøver.

Til trods for at 9. klasseprøverne har været obligatoriske siden 2006, viser tal fra Undervisningsministeriet, at der i skoleåret 2017/18 var godt 8 procent af eleverne, der ikke havde været oppe i alle obligatoriske prøver.

Konsekvensen af manglende prøveaflæggelse er, at eleven ikke er sikret optagelse direkte på en ungdomsuddannelse efter grundskolen.

Artiklen fortsætter under banneret

Der blev for nylig sat fokus på problemstillingen, da Socialdemokraterne stillede spørgsmål til undervisningsministeren om rimeligheden i, at elever der er frataget idræt på grund af et handicap, kan risikere at miste deres retskrav, hvis idræt udtrækkes som prøvefag.

I marts kritiserede Rigsrevisionen, at ministeriet ikke følger tilstrækkeligt tilsyn med, om eleverne kommer op i alle de obligatoriske prøver.

Det blev særligt kritiseret, at nogle skoler år efter år har en stor andel af elever, der ikke kommer op i alle prøverne.

Ved sygdom

Hvis en elev er syg til en obligatorisk afgangsprøve, skal skolen foranstalte en sygeprøve inden 21. juni. Kan det ikke lade sig gøre, skal eleven til optagelsesprøve og samtale for at kunne begynde på et gymnasium efter 9. klasse.

Hvis eleven ønsker at komme på en erhvervsuddannelse, skal eleven ligeledes til optagelsesprøve og samtale. Dog hvis eleven har været til prøve i dansk og matematik og har opnået 02 i begge fag, kan eleven nøjes med en samtale på erhvervsuddannelsen.

Hvis eleven skal fortsætte i 10. klasse, skal eleven til sygeprøve for at bevare retskravet på optagelse på en gymnasial uddannelse.

Ved fritagelse for prøve

Skolens leder kan fritage en elev for afgangsprøve, hvis "prøveaflæggelse ikke skønnes hensigtsmæssig på grund af betydelig funktionsnedsættelse eller utilstrækkelige danskkundskaber", skriver ministeriet.

Prøvefritagelse skal ske i samråd med forældrene og først når der har været taget stilling til, om eleven vil kunne aflægge prøve på særlige vilkår. En elev, der er fritaget for prøve og ikke har aflagt alle syv obligatoriske prøver, opfylder dermed ikke adgangskravene til en ungdomsuddannelse.

Hvis en elev er fritaget for undervisning i et fag i 9. klasse - dog ikke dansk og matematik - skal eleven ikke op i dette fag, men det betyder samtidig, at eleven ikke har bestået folkeskolens afgangseksamen.

Styrelsen skriver, at det er vigtigt, at skolerne har opmærksomhed på, hvilke konsekvenser det har for eleverne ikke at aflægge alle syv obligatoriske prøver.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
366 andre er allerede tilmeldt