Elever skal op i alle syv obligatoriske afgangsprøver for at kunne gå direkte videre på en ungdomsuddannelse

Ministeriet indskærper: Alle syv prøver nødvendige for optagelse på ungdomsuddannelse

I marts udtalte Rigsrevisionen kritik af Undervisningsministeriet for, at der ikke føres nok tilsyn med, at eleverne kommer op til alle de syv obligatoriske afgangsprøver. Nu udsender ministeriet hyrdebrev til skolerne. I det kommende skoleår skal elever have aflagt alle syv prøver for at have retskrav på optagelse på en gymnasial uddannelse eller en erhvervsuddannelse.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningsministeriets styrelse for Undervisning og Kvalitet (Stuk) har skrevet et hyrdebrev til alle landets grundskoler, om at de skal være opmærksomme på, at eleverne får aflagt samtlige obligatoriske prøver.

Det vil sige prøverne i dansk mundtlig, dansk skriftlig, matematik skriftlig, engelsk mundtlig, fællesprøven i fysik/kemi, biologi og geografi samt de to udtræksprøver.

Til trods for at 9. klasseprøverne har været obligatoriske siden 2006, viser tal fra Undervisningsministeriet, at der i skoleåret 2017/18 var godt 8 procent af eleverne, der ikke havde været oppe i alle obligatoriske prøver.

Konsekvensen af manglende prøveaflæggelse er, at eleven ikke er sikret optagelse direkte på en ungdomsuddannelse efter grundskolen.

Der blev for nylig sat fokus på problemstillingen, da Socialdemokraterne stillede spørgsmål til undervisningsministeren om rimeligheden i, at elever der er frataget idræt på grund af et handicap, kan risikere at miste deres retskrav, hvis idræt udtrækkes som prøvefag.

Riisager vil kigge på urimelige krav til handicappedes deltagelse i idrætseksamen

I marts kritiserede Rigsrevisionen, at ministeriet ikke følger tilstrækkeligt tilsyn med, om eleverne kommer op i alle de obligatoriske prøver.

Det blev særligt kritiseret, at nogle skoler år efter år har en stor andel af elever, der ikke kommer op i alle prøverne.

Rigsrevisionen: Ministeriet fører ikke tilstrækkeligt tilsyn med afgangsprøver

Ved sygdom

Hvis en elev er syg til en obligatorisk afgangsprøve, skal skolen foranstalte en sygeprøve inden 21. juni. Kan det ikke lade sig gøre, skal eleven til optagelsesprøve og samtale for at kunne begynde på et gymnasium efter 9. klasse.

Hvis eleven ønsker at komme på en erhvervsuddannelse, skal eleven ligeledes til optagelsesprøve og samtale. Dog hvis eleven har været til prøve i dansk og matematik og har opnået 02 i begge fag, kan eleven nøjes med en samtale på erhvervsuddannelsen.

Hvis eleven skal fortsætte i 10. klasse, skal eleven til sygeprøve for at bevare retskravet på optagelse på en gymnasial uddannelse.

Ved fritagelse for prøve

Skolens leder kan fritage en elev for afgangsprøve, hvis "prøveaflæggelse ikke skønnes hensigtsmæssig på grund af betydelig funktionsnedsættelse eller utilstrækkelige danskkundskaber", skriver ministeriet.

Prøvefritagelse skal ske i samråd med forældrene og først når der har været taget stilling til, om eleven vil kunne aflægge prøve på særlige vilkår. En elev, der er fritaget for prøve og ikke har aflagt alle syv obligatoriske prøver, opfylder dermed ikke adgangskravene til en ungdomsuddannelse.

Riisager villig til at se på gymnasiekrav om idrætsprøve for elever med handicap

Hvis en elev er fritaget for undervisning i et fag i 9. klasse - dog ikke dansk og matematik - skal eleven ikke op i dette fag, men det betyder samtidig, at eleven ikke har bestået folkeskolens afgangseksamen.

Styrelsen skriver, at det er vigtigt, at skolerne har opmærksomhed på, hvilke konsekvenser det har for eleverne ikke at aflægge alle syv obligatoriske prøver.

Læs mere

Læs mere på https://uvm.dk/gymnasiale-uddannelser/adgang-og-optagelseog https://uvm.dk/erhvervsuddannelser/adgang-og-optagelse.

 

Powered by Labrador CMS