"De mest sårbare kursister bliver husket i arbejdet med FGU", konkluderer Merete Riisager i sit svar på henvendelsen fra konsulent Tina Steffensen fra ASV Horsens.

Riisager beroliger: Trods ny FGU bliver de mest sårbare unge ikke glemt

Den nye forberedende grunduddannelse for unge, som ikke er klar til en ungdomsuddannelse, har fået en underviser fra ASV Horsens til at frygte, at meget sårbare unge ikke længere kan få tilbudt håndholdt undervisning. Det kan det godt, svarer Merete Riiasger.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den forberedende grunduddannelse (FGU) henvender sig til unge under 25 år, som af faglige, personlige eller sociale årsager ikke er parat til at gå i gang med en anden ungdomsuddannelse. Det skal den op til to år lange FGU, som bliver tilbudt fra det kommende skoleår, hjælpe de unge med at blive.

27 FGU-institutioner klar

På ASV Horsens er konsulent Tina Steffensen bange for, at de mest sårbare unge kommer i klemme i den nye FGU. Hun oplever, at der er så mange uafklarede spørgsmål i forhold til specialskolernes muligheder for at udbyde undervisning fra næste skoleår, at hun har sendt SF'eren Mattias Tesfaye et brev om sine overvejelser.

"ASV underviser unge og voksne med psykiske og kognitive vanskeligheder og i min afdeling altså også med læsevanskeligheder", skriver Tina Steffensen til erhvervsordfører Mattias Tesfaye, som desuden sidder i Folketingets undervisningsudvalg.

Unge kursister har haft mange udfordringer i livet

Tina Steffensen arbejder som ordblindelærer, koordinator og underviser for voksne med sammensatte vanskeligheder. Hun taler ofte med erhvervsgrunduddannelsen EGU og med UU-vejledere om visitering af 18 til 25-årige, som mangler dansk og matematik for at kunne komme op på 9. klasses niveau.

UU-Danmark tilfreds med ny forberedende grunduddannelse

"Kursisterne i vores læseafdeling er som udgangspunkt normalt begavede, men de har haft mange udfordringer i livet. Fælles for dem er, at de ikke magter skoler med mange kursister og megen tumult. De kan heller ikke leve op til et krav om at skulle arbejde 37 timer om ugen eller tage en FGU, der skal gennemføres på to år", skriver Tina Steffensen til Mattias Tesfaye.

Hun er bekymret for, om disse unge fortsat kan få den håndholdte undervisning, de har brug for, eller om de vil blive henvist til den nye FGU.

Kommunen skal give den unge det mest hensigtsmæssige tilbud

Mattias Faye har bedt undervisningsminister Merete Riisager (LA) kommentere Tina Steffensens overvejelser, og hun svarer, at det fortsat vil være muligt at få forberedende voksenundervisning og ordblindeundervisning, hvis kommunen vurderer, at det er det mest hensigtsmæssige tilbud for en konkret ung under 25 år.

"Personer under 25 år, som har basale vanskeligheder med at tilegne sig skriftsproget og har forudsætninger for at følge ordblindeundervisning med udbytte efter undervisningspligtens ophør, kan modtage denne undervisning", skriver Merete Riisager.

Betingelsen for at få forberedende voksenundervisning eller ordblindeundervisning er, at den unge "ikke tilbydes en forberedende grunduddannelse, fordi kommunalbestyrelsen har vurderet, at den pågældendes langsigtede interesser varetages bedst ved et andet tilbud".

Det skal ses i lyset af vejledningsloven om kommunal indsats for unge under 25 år, tilføjer Merete Riisager. Her fremgår det, at der skal ske "en samlet afvejning af mulige tilbud og indsatser, som kan bringe den unge tættere på job og uddannelse, herunder mulige tilbud efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og tilbud om uddannelse."

FGU skal gøre tilbuddene mere overskuelige for de unge

Det nye uddannelsestilbud til unge udelukker således ikke, at en borger under 25 år optages på forberedende voksenundervisning eller ordblindeundervisning i stedet for et FGU.

"Kommunen kan på baggrund af et konkret skøn vurdere, hvad der måtte være det mest hensigtsmæssige tilbud", gentager Merete Riisager og tilføjer, at det desuden er muligt for unge på STU at følge fag og aflægge prøve på almen voksenuddannelse.

"Jeg mener på den baggrund, at de mest sårbare kursister bliver husket i arbejdet med FGU. Når det er sagt, er det stadig hensigten med FGU at gøre tilbuddene mere overskuelige for den enkelte unge, så de unge ikke farer vild i systemet, men kommer godt videre efter grundskolen", skriver Merete Riisager.

Du kan læse Tina Steffensens henvendelse til Mattias Tesfaye og Merete Riisagers svar via disse link:

Læs mere

Tina Steffensens henvendelse

Merete Riisagers svar