Blog
0   17

Børn i køkkenet er en del af svaret på klimaproblemerne

Abonner på nyt om Ernæringskommentaren i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Klimaet er i den grad landet på børnenes tallerkener, men børn skal ikke være bange for fremtiden – de skal med ud i køkkenet og være en del af løsningen sammen med voksne, der lærer dem det gode madhåndværk.

Børn handler. De GØR ting. Derfor er der brug for børn og unge i køkkenerne, når vi skal ændre fremtidens måde at købe ind og spise på. Jeg vil næsten gå så langt som at sige, at hvis vi hev alle børnene, der klimastrejker foran Christiansborg og i mange andre lande tæt på os, ind i køkkenerne, var mange af vores klimaudfordringer løst. For maden udvikler sig og har altid gjort det - det har børn egentlig ikke så svært ved at forstå.

Børn skal have tillid i køkkenet

Når vi har børn med i vores køkkener i Københavns Madhus, er de naturligt nysgerrige og går frisk og tillidsfuldt til gryder, skarpe knive og nye råvarer – fx når de udforsker, hvad der sker, når man pisker æggeblommer sammen med olie (ja, det bliver mayonnaise, og det er et lille mirakel - hver gang). De opdager, at de selv kan lave en velsmagende tomatsovs eller riste løgene til kartoffelmaden.

Madlavning er en sjov og kreativ aktivitet – og sådan skal det blive ved med at være! 

Artiklen fortsætter under banneret

Børn som madhåndværkere

Vi oplever, at når vi giver børn nogle ordentlige råvarer at arbejde med, kan de sænke skuldrene og behøver ikke stille spørgsmålstegn ved, om maden nu er farlig, giftig, vegetarisk, vegansk, klimavenlig etc.

I Børnenes Madhus og de 14 madskoler i København, hvor børn hver dag laver mad til over 4.500 kammerater, bliver der ikke holdt lange foredrag om, at gulerødder er sunde, eller at dansk kål er godt for klimaaftrykket. Men de lærer at lave mad, for børn lærer ikke nødvendigvis at lave mad alene i et køkken – ligesom de heller ikke selv kan gennemskue, hvordan man lige får lavet mad, der faktisk smager godt. Og slet ikke ud af de tørrede bønner, ærter og linser, som fx EAT-Lancet rapporten anbefaler, vi spiser flere af i fremtiden til gavn for klimaet.

Der er ikke kun ét facit

Vi viser dem med forklædet på, at de selv kan lave mad, der smager godt og ikke ødelægger naturen på sin vej. At mad ikke er en eksamen, hvor man lægger tal sammen og får et rigtigt eller forkert resultat. Mad er en udforskning: Hvad sker der, når vi gør dit i stedet for dat? Hvad smager godt, ser lækkert ud og føles godt i munden?

Så selv om mange børn i dag bliver udsat for klimaangst og flyskam på skoleskemaet, skal vi huske at værne om deres uspolerede madglæde og lære dem et håndværk, de kan bruge resten af livet. Så ser fremtiden lys ud for både maden, børnene og klimaet.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
820 andre er allerede tilmeldt