Blog
0   12

Virkeligheden er altings prøve - også i efterskolepædagogik

Abonner på nyt om Litteratur, lærdom og læreruddannelse i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

”Giv os lyset tilbage” af Per Krøis Kjærgaard var på skærmen til morgensangen, hvor mere end 100 danske og spanske elever og 30 lærerstuderende kunne synge (og klappe) med på en af de mest elskede ”efterskolesange”. Dagens program blev gennemgået, og så var der ellers arbejde resten af dagen i grupper fordelt på de nordiske lande.

Virkeligheden er altings prøve

De nordiske lande: Grønland, Sverige, Finland, Norge, Island, Færøerne og det samiske folkeslag i nord var dagens tema, da studerende fra Læreruddannelsen i Aalborg havde ansvaret for dagens undervisning på Dronninglund Efterskole.

”Giv os lyset tilbage” af Per Krøis Kjærgaard var på skærmen til morgensangen, hvor mere end 100 danske og spanske elever og 30 lærerstuderende kunne synge (og klappe) med på en af de mest elskede ”efterskolesange”. Dagens program blev gennemgået, og så var der ellers arbejde resten af dagen i grupper fordelt på de nordiske lande.

Opgaven var klar: Med udgangspunkt i det konkrete lands geografi, kultur, historie og befolkning havde de lærerstuderende udarbejde en undervisningsplan, hvor flere fag kunne få plads. Matematik, geografi, historie, sprog – alle fag kunne inddrages. Bevægelse skulle være en del af planen, men ellers var produktkravet ganske overskueligt: Der skulle udarbejdes en videoproduktion af to-tre minutters varighed.

Artiklen fortsætter under banneret

Hele dagen sluttede så med en ”Nordic Award-Medie-Festival”, hvor dommere, præmiepiger, teknik og tilskuere kunne klappe produktionerne i land.

Undervisningen på en efterskole har andre rammer end den ”traditionelle” folkeskoleundervisning. På efterskolen er der andre muligheder end i skolen. Man kan udnytte de mange ”fri-lokaler”, der findes. Der er kort vej ud i naturen, eleverne kan hente alt på deres værelser uden at være forberedte til dagens undervisning allerede fra om morgenen, eleverne holder middagspause og spiser sammen, der er fødselsdage, hvor der synges, der er mulighed for at spille bordtennis i pauserne, der er fysiklokaler, hjemkundskabslokaler, billedkunstlokaler og masser af gruppelokaler, der kan gøres brug af. Bliver man ikke færdig med dagens skolearbejde i de skemalagte timer, så kan man fortsætte om aftenen inde på lærerværelset, - eller man kan bruge næste dag. Efterskoler har nogle helt særlige undervisningsrammer.

Ulla Ambrosius Madsen, der har skrevet ph.d. om efterskolepædagogik, deler efterskolens hverdag ind i tre rum: Det kontraktfæstede rum (med værdigrundlaget i fokus), det frie rum (alt, der foregår ”uden for det skemalagte) og endelig det nødvendige rum (undervisning og anden læring). Denne dag var det ”undervisningens rum”, der var i fokus, og der var særligt fokus på kostskoleformens helt særlige muligheder i undervisningsregi.

På læreruddannelsen blev undervisningen planlagt i forhold til de mulige tidsrammer, og så skulle praksis vise, hvorvidt planerne kunne blive realiseret, - eller om der skulle være mange eller få justeringer. Det blev til mange justeringer, men det meste lykkedes.

Der blev givet information om de nordiske lande gennem QR-løb, der blev vist sjove og seriøse videoer om sprog, der var regnestykker, så der kunne planlægges en tur til det respektive land, og der var fine papfabrikationer af Holmenkollen, Kongeslottet og den Norske Opera. Endelig blev der danset færøsk folkedans og joiket på samisk.

Al information endte i videoproduktioner i form af sjove og seriøse film, der var stop-motions film, og der blev talt dansk, engelsk og spansk i en fin sprogblanding. Efterskolen havde besøg af 35 spanske udvekslingselever i den uge, hvor de lærerstuderende var ”på”, så der  blev mange sproglige udfordringer.

Til den afsluttende Nordic-Award-Film-Fest var der præmiering i tre kategorier: lys–og–lyd, performance og originalitet. Der blev vist film fra Grønland med hård rock og slædehunde, finsk tango, julemandens værksted,  skoler i Finland, svenske kôttbullar og julemanden – og så blev vi introduceret til ti grunde til, hvorfor man ikke skal tage til Norge.

Publikum var overbærende overfor tekniske problemer, der var særdeles glæde over at se de mange velkendte elever, der optrådte uden tøven på de mange filmklip, og der var præmier og diplomer.

På sådanne dage ”ude i virkeligheden” er der megen læring. Elever kan være særdeles tolerante, de kan være frygtelig talende og fnisende, hormonramte, opfindsomme, hjælpsomme og til tider også arbejdsomme. Og man lærer at engelsk ikke altid et nemt sprog, hvis man er fra Grønland eller Spanien (eller Danmark).

Derudover lærer man  noget om bordskik, oprydning, teenageres træthed, læreres forbrug af kaffe og en hel del mere.

Lærerstuderende på fjerde årgang er heldigvis gode til at revidere planer, overskue situationer, tackle uventede oplevelser og strukturere undervisningen. Tak til Dronninglund Efterskole, der (som alle efterskolerne i Nordjyske Region) altid byder velkommen til lærerstuderende, der gerne vil ud for at lære mere om skoleformen.

P.S: På læreruddannelsen i Aalborg er der et modul med titlen ”Efterskolepædagogik”. Også her gælder det: ”Virkeligheden er altings prøve.”


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.069 andre er allerede tilmeldt