Blog
0   8

International Autismedag

Abonner på nyt om Børn med autisme i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Tirsdag d. 02.04.2019 er det International Autismedag. Lad os hylde neurodiversiteten, det at vores hjerner er forskellige.

Lad os hylde evnen til at tænke forskelligt.

De fleste mennesker i denne verden er neurotypiske og har hjerner, der i de store træk tænker på sammen måde. Vores samfund er opbygget af disse mennesker. Derfor er vores vuggestuer, børnehaver, skoler, universiteter, arbejdspladser, hospitaler, plejehjem osv. bygget og drevet, så de passer bedst muligt til neurotypiske mennesker. 1-3% af verdens befolkning er neuroAtypiske og har autistiske hjerner, som tænker på en anderledes måde.

Artiklen fortsætter under banneret

I marts 2019 læste jeg om to unge mennesker med autisme. Marcus og Greta.

Marcus er en ung mand på 15 år, han er blevet anbragt på en sikret institution sammen med kriminelle, fordi kommunerne mangler alternative behandlingssteder til socialt udsatte unge, som ham. Han har vist hvor galt det kan gå, når danske politiske ledere, mangler viden om autisme. Greta er en ung kvinde på 16 år, hun har fået hele verdens opmærksomhed, med sin konkrete tankegang og sit direkte budskab. Hun har skabt en klimabevægelse, som verdens politiske ledere kæmper for, at vise deres støtte til.

De er begge to unge mennesker med autisme. Den ene bliver straffet for sin måde at tænke på, den anden bliver hyldet.

De fleste mennesker i denne verden er neurotypiske, også vores politiske ledere. Neurotypiske hjerner har en evne til, at kunne sætte sig i andres sted. Vi kan forestille os, hvordan andre har det. Den evne skal vi bruge til at bygge institutioner og skabe arbejdspladser, hvor der er plads til mennesker, der tænker forskelligt.

Når vi styrker vores viden om, og forståelse for neurodiversitet, og når vi handler ud fra vores viden, så får vi færre unge som Marcus, og flere som Greta.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.442 andre er allerede tilmeldt