Blog
0   8

H.C. Andersen fylder 214

Abonner på nyt om Den Danske Sprogkreds i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Tirsdag den 2. april fejres H.C. Andersens fødselsdag over hele verden. Hvis den verdenskendte eventyrdigter ikke var død i 1875, ville han denne dag være fyldt 214 år.

I Danmark er der arrangementer i Odense og i København. I København plejer det at være H.C. Andersen Samfundet, der står for festlighederne. I år har Samfundet måttet aflyse fejringen pga. sygdom, men til gengæld har Den Danske Sprogkreds fundet midler i Vanløse Kulturudvalg, der har gjort det muligt at invitere skuespilleren Nis Bank-Mikkelsen til at læse udvalgte tekster og forfatteren og H.C. Andersen-forskeren Johan de Mylius til at fortælle om, hvordan H.C. Andersen i sit sprog både trækker på teknikker fra musikken og billedkunstens verden.

Et af eksemplerne på det musiske finder Johan de Mylius i teksten Mine støvler fra En digters bazar. Prøv at læse den op, og læg mærke til vokalerne. Lange vokaler veksler med korte vokaler. De høje fortungevokaler i, e, indgår i kontrast med de lave bagtungevokaler a, o og å. Rytmen etableres og brydes, og konsonanterne danner mønstre.

Mine støvler

Der er i Rom en Gade, som kaldes via purificazione, men man kan ikke sige om den, at den er purificeret! op og ned gaaer den, Kaalstokke og gamle Potteskaar ligge strøede rundtom; Røgen staaer ud af Osteriets Dør, og Gjenboens Signora - ja jeg kan ikke gjøre ved det, men sandt er det - Gjenboens Signora ryster hver Morgen sine Lagner ud af Vinduet. I denne Gade boe mange Fremmede, men i Aar holdt Frygt for Feber og ondartede Sygdomme de fleste tilbage i Neapel og Florents. Jeg boede ganske ene i et stort Huus, ikke engang Vert og Vertinde sov her om Natten.

Artiklen fortsætter under banneret

Der kan siges meget om disse få linjer, og det bliver der så også på tirsdag.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.709 andre er allerede tilmeldt