Blog
4   26

Metoden, der (måske) kan få alle elever til at tale engelsk i undervisningen

Abonner på nyt om Folkeskolens engelskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Det tilbagevendende spørgsmål om, hvordan man får alle med i undervisningen, er måske – delvist – besvaret ved en metode, jeg blev præsenteret for ved et oplæg på årets Læringsfestival i Bellacentret. Filosofisk dialog som en metode til at åbne op for kommunikationen på engelsk i klasserummet. En metode, hvor store, åbne spørgsmål bruges til at motivere eleverne til at tale – og glemme frygten for at fejle.

Foto: Flickr.com/Katrine Thielke - Matador Mix i engelskundervisningen kan være udgangspunktet for en filosogisk dialog om retfærdighed 

Filosofisk dialog er en undervisningsmetode, hvor eleverne drøfter åbne spørgsmål. Spørgsmål, der ikke findes svar på – eller i hvert fald hvor ét svar ikke er mere rigtigt end et andet. Eleverne taler primært med hinanden. Læreren forholder sig neutralt til elevernes drøftelse, men kan guide eleverne, så deres svar eventuelt bliver uddybet eller nuanceret. Metoden forestiller jeg mig kan bruges fra 6. klasse og op.

Sådan foregår det:

Eleverne placerer sig i en cirkel.

Artiklen fortsætter under banneret

Læreren starter dialogen med at fortælle en kort historie/anekdote, som afsluttes med et åbent spørgsmål. Afhængigt af elevgruppens klassetrin, niveau og modenhed, kan emnet være mere eller mindre samfundsetisk. I min 9. klasse fortalte jeg fx historien om Mogens, der hjalp sin syge kone med at dø. Mit afsluttende spørgsmål var: Is Mogens a murderer?

I min 7. klasse har jeg haft succes med at medbringe en pose Matador Mix og spørge: How do we share this bag of sweets in a fair way?

Eleverne får først nogle minutter til at drøfte spørgsmålet to og to, hvorefter det stilles i plenum. Læreren må ikke stille ledende spørgsmål til elevernes svar, men skal blot lytte og igen stille det samme spørgsmål i plenum. Hele tiden tilbage til udgangsspørgsmålet – også selvom eleverne ikke entydigt kan besvare det.

Magien opstår, når eleverne glemmer, at de taler engelsk

I mine spæde erfaringer med metoden har jeg oplevet en form for magi opstå, når eleverne glemmer, at de taler engelsk. Når de bliver opslugt af emnet og ivrige efter at give deres holdning til kende. Når de begynder at tale til og med hinanden i stedet for at rette svaret mod mig som lærer. Hold. Nu. K…. Dét er fedt!

Presset løsnes, når korrekthed ikke er i fokus

Årsagen til, at metoden virker til at motivere eleverne, tror jeg, handler om, at eleverne føler sig frie til ikke at skulle svare noget bestemt. Presset løsnes fra deres skuldre, når der ikke er fokus på korrekthed og på at blive vurderet af en lærer. Min overbevisning – og erfaring – er, at de fleste af vores elever, der ikke deltager i undervisningen, både forstår og taler udmærket engelsk, men at årsagen til deres manglende deltagelse slet og ret skyldes frygten for at fejle. I den filosofiske dialog kan man ikke fejle. Og skulle man alligevel rode lidt rundt i grammatikken eller udtale et ord forkert, vil eleverne hurtigt lære, at det (ofte!) ingen betydning har for, om kommunikationen lykkes. Om vi forstår hinanden, og om vi lytter til hinanden.   

Prøv dig frem på dine engelskhold og lad mig endelig vide, hvordan det går.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.815 andre er allerede tilmeldt