Debat
0   4

Der er ingenting i vejen

Det endelige ansvar og skolens overkommelighed

’Jeg leverer målene, du leverer deres realisering’. Det er den moralisme, som har adskilt lærer og elev, undervisning og læring, pædagogik og dannelse igennem de senere år i dansk skole. Denne moralisme er heldigvis på retur – heldigvis, da moralisme er totaliserende.

Uddannelsesforskeren Paul Standish beskriver fire personlighedsstereotyper, som den totaliserende tænkning om skole og uddannelse socialiserer og kultiverer frem. Han skriver som indledning til den korte beskrivelse af typerne – og vi skal huske at det er stereotyper, ikke mennesker.

Han taler om den pligtopfyldende borger, den professionelle lærer, den ansvarlige forælder og den succesfulde studerende.

Den pligtopfyldende borger deltager i samfundets demokratiske valg, deltager i vælgermøder, er en ansvarlig nabo, har altid betalt sin skat og sparet op til sin alderdom. Den professionelle lærer har styr på sine undervisningsplaner, møder til tiden, er en god leder af undervisningen, dokumenterer nidkært sine og elevernes aktiviteter, kender sit fag og sin fagdidaktik, og føler sig forpligtet på sine elever, der klarer sig godt. Den ansvarlige forælder bruger kvalitetstid med sine børn, interesserer sig for deres skole og uddannelse og løser de problemer, de ikke selv kan klare. Den succesfulde studerende kommer til undervisningen, kender kravene til, hvad der skal læres, forstår målene og succeskriterierne, og kan med god samvittighed skride videre til næste modul efter vel gennemført prøve.

Artiklen fortsætter under banneret

Hvad er der i vejen med det?

Hvad er der i vejen med at vide, hvad der kræves og leve op til det? Hvad er der i vejen med at have en stor forståelse for, hvad der kræves for at være ordentlig? Det, der er i vejen, er at sådanne mennesker – og de findes skam – genskaber svar på spørgsmål, hvis rækkevidde, dybde og betingelser, de ikke interesserer sig for.

Standish skriver: ”I shall not elaborate here the ways in which each of these roles would look different if understood in terms of infinite obligation rather than calculable exchange, but it is this concern that is very much at the heart of what follows.” (Egéa-Kuehne 2008: 59)

Eller på godt dansk: Når alle svarer enhver sit, så dør spørgsmålene.

 

Kilder

Brian Han Knudsen: Gummicellepædagogik. Folkeskolen.dk. 27.januar 2016

Brian Han Knudsen: Det skolesøgende barn. Folkeskolen.dk. 18.november 2016

Paul Standish (2008): Lévinas and the language of the curriculum. D. Egéa-Kuehne (ed.): Lévinas and Education.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
296 andre er allerede tilmeldt