Friske tal: Lidt flere søger erhvervsskole efter 9.

414 flere elever end sidste år har søgt en erhvervskole efter 9. klasse. Det er tredje år i træk med en lillebitte stigning i søgningen mod den uddannelselsesform, som politikerne arbejder på at få flere til at vælge. Også søgningen til 10. klasse stiger.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg havde gerne set, at fremgangen var endnu større. Der er stadig store kommunale forskelle, så jeg vil igen opfordre kommuner til at søge inspiration hos andre kommuner, der forstår at introducere folkeskoleeleverne for erhvervsuddannelserne. Der er så mange muligheder for de unge med en erhvervsuddannelse. Det tror jeg, at mange elever og forældre overser. Måske sommerens folkeskoleeksamen og de nye adgangskrav til gymnasiet vil føre til, at flere elever ender med at begynde på en erhvervsuddannelse - det vil vi holde øje med", siger undervisningsminister Merete Riisager i en pressemeddelelse om opgørelsen af årets tal for, hvor de unge søger hen efter grundskolen.

Uroen om 10. klasse skræmmer ikke de unge, viser årets opgørelse. 47 procent vælger at gå fra 9. klasse og videre i et 10.-klasse-tilbud - en stigning på 0,8 procentpoint sammenlignet med sidste år.

KL og DLF: At låse 10. klasse til erhvervsskoler vil være en fejl 

Størstedelen af de unge, der forlader grundskolen - 72 procent - søger stadig en gymnasial uddannelse  Det er et fald på 1,1 procentpoint siden 2018. I Region Hovedstaden har der dog været en lille stigning, mens de øvrige regioner har oplevet et fald. Det er fortsat det almene gymnasium, stx, der er klart det mest populære sted at tage sin studentereksamen. 

Flere ikke-uddannelsesparate

Flere elever er i år vurderet ikke-udannelsesparate - både dem, der ønsker sig en erhvervsuddannelserne og dem, der vil videre i det gymnasiale system. Sidste år blev 90 procent af eleverne, der havde søgt en erhvervsuddannelse vurderet parat, mens det tal i år er faldet til 85 procent. 96 procent af dem, der ville i gymnasiet, blev erklæret parate sidste år, det tal er i år faldet til 92 procent. I år er parathedsvurderingerne dog kun er foreløbige, mens de endelige først kommer den 1. juni. 

UU-vejlederne: Skærpede parathedsvurderinger får flere til at vælge 10. klasse 

 

Læs mere

Notat: Hvad vælger eleverne, når de forladergrundskolen efter 9. og 10. klasse i 2019? (uvm.dk)