Børn skal inddrages i drøftelserne af deres digitale vaner, understreger formand for Medierådet for Børn og Unge Anne Mette Thorhauge.

Digitalt råd vil sætte børns onlineliv på dagsordenen til forældremøder

Børns digitale opdragelse er et fællesansvar mellem skolen og forældrene. Det mener Medierådet fra Børn og Unge, der er medafsender på et nyt onlinemateriale, som skal sætte emnet på dagsordenen på forældremøder.

Publiceret Senest opdateret

FAKTA: DE STÅR BAG MATERIALET

Bag materialet står Sikker Internet Center Danmark, der beståraf:

- Medierådet for Børn og Unge

- Red Barnet

- Center for Digital Pædagogik

'Digital genial' er udarbejdet i samarbejde med med følgendepartnere fra centerets industrinetværk:

- Facebook

- Legebranchen LEG

- Microsoft

- Stofa/SE

- TDC Group

- Teleindustrien

- Telenor

- teleselskabet 3

- Telia

Projektet er støttet af EU Connecting EuropeFacility-fonden.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ni ud af ti forældrer mener, at de i høj grad har ansvar for at vejlede børn om digitale vaner, mens 58 pct. mener, at fagprofessionelle som lærere og pædagoger ligeledes bærer en stor del af ansvaret.

Derfor er det oplagt, at skolen og forældrene på forældremøderne har en dialog om elevernes digitale trivsel på forældremøderne.

Det mener Sikker Internet Center Danmark, der står bag det nye materiale 'Digital genial', som består af en række interviewfilm med eksperter. De skal bruges som afsæt til drøftelser og øvelser med børns digitale liv i fokus.

"Det er vigtigt, at skolen og forældrene arbejder sammen om at sikre et godt online-liv for børnene. Det er et fælles ansvar, og opgaven skal løftes i fællesskab", siger formand for Medierådet for Børn og Unge Anne-Mette Thorhauge og tilføjer:

"Vi håber, at lærerne og andre fagprofessionelle vil tage det nye materiale - med masser af involverende aktiviteter - til sig for at sætte børnenes digitale dannelse på forældremødets dagsorden og for at styrke samtalen om dette vigtige emne".

Både med og uden børn

Materialet indeholder både aktiviteter til forældremødet uden børn og forældremødet med børn og består af i alt 20 aktiviteter, som er estimeret til at kunne gennemføres på mellem 10-25 minutter.

'Digital genial' skal ses som "en online-værktøjskasse", der kan hjælpe lærere med at facilitere en dialog på forældremødet, når det handler om de 7-12-åriges digitale trivsel, siger Anne Mette Thorhauge:

"Det er vigtigt, at børnene bliver hørt, når det gælder deres digitale liv og derfor inddrager aktiviteterne børnene på forskellige måder. En del af aktiviteterne kan anvendes på skolemødet, hvor børn og forældre deltager sammen".

"Andre aktiviteter indebærer en forberedende øvelse på klassen, så børnenes aktuelle vaner, erfaringer og interesser bliver omdrejningspunktet på forældremødet".

Materialet kan findes på digitalgenial.dk.