Fra forlaget Klims præsentation af bogen 'Minikonfirmand'.

Forlag markedsfører forkyndende bog til kristendomsundervisningen

Bogen hedder ’Minikonfirmand’, men den kan bruges i folkeskolens kristendomsundervisning, hævder forlag og forfattere. Nej, det kan den i hvert fald ikke, siger formanden for Religionslærerforeningen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg er mildest talt rystet over, at forfatterne i indledningen til bogen, men måske endnu mere over at redaktøren i annonceringen skriver, at bogen kan bruges i skolens undervisning", siger John Rydahl, formand for Religionslærerforeningen efter at have gennemset bogen 'Minikonfirmand' af Anne Latour og Ane Helgestad Bjerregaard.

"Det er udtryk for eklatant dårlig research i forhold til indholdet og i endnu højere grad af vinklingen i skolens undervisning", fortsætter han. Blandt andet er det problematisk, at eleverne uforvarende involveres i religiøs praksis gennem inddragelse af bøn og gennemførelse af gudstjeneste inden for en bestemt konfession (kirkesamfund, red.) som det, der er målet med hele forløbet. Det er i strid med reglerne om, at kristendomsundervisningen ikke er forkyndende, mener John Rydahl.

Didaktiker: Kristendomskundskab er forkyndende i kraft af sin favorisering af protestantismen

"Materialet er, hvad det på forsiden udgiver sig for - nemlig et forkyndelsesmateriale med bøn og gudstjeneste som de endelige mål, og som sådan er det sikkert fint. Det skal jeg undlade at udtale mig om. Men det er direkte diskvalificerende i forhold til skolens undervisning", siger John Rydahl.

Forlag: Intet problem

Karen-Lise Søndergaard Brandt er redaktør på 'Minikonfirmand' på forlaget Klim. Hun mener ikke, der er problematisk, at forlaget markedsfører bogen som " et hjælpemiddel til de voksne, der har kristendom på programmet, enten som undervisning af minikonfirmander eller som fagundervisning i skolens mindste klasser", som der står på forlagets hjemmeside og i det følgebrev, der sendes til diverse medier sammen med anmeldereksemplarer.

Kreativ konfirmations-forberedelse: Præster dropper forkyndelse

'Minikonfirmand' er, som titel og indhold viser, et materiale til undervisning af minikonfirmander - det påstår ikke at opfylde fagformål for folkeskolens undervisning, men lægger op til, at nogle af bogens kreative aktiviteter kan bruges på tværs af skole og kirke, for eksempel i forbindelse med fokus på kristne udtryk, symboler, ritualer, musik og salmer" siger hun til folkeskolen.dk/religion.

"Hvis materialet var rettet mod folkeskolens undervisning ville det være et problem, men det er et materiale til undervisning af minikonfirmander og forholder sig til lovgivningen på dette område".

Folkekirkens skoletjeneste: Vi missionerer ikke