Blog
1   4

Peber og puddersukker til en pris af 129 døde sømænd

Abonner på nyt om Jens Raahauge i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Vi belaster verdens ressourcer for at få råvarer fra hele verden uden hensyntagen til sæson og lokale omkostninger. For 350 år siden var man også mere end villige til at ofte liv for krydderier.

Fregatten Oldenborg stævnede i 1672 ud fra København med en besætning på 154 mand. Den vendte hjem 180 dage senere og med et tab på 129 søfolk. 

For denne omkostning kunne man hjembringe 4.725.000 pund peber, 105.500 pund puddersukker, 2.100 pund candissukker og lidt andet.

Oplysninger stammer fra skibslæge J. P. Cortemündes Dagbog fra en Ostindiensfart, hvor originalen på tysk findes på Det kgl. Bibliotek, men som i dansk oversættelse og med interssant indledningsartikel er udgivet i 1953 af Handels- og Søfartsmuseet på Kronborg (DC 48.247).

Cortemünde var skibslæge, hvilket dengang dækkede over en uddannelse som kirurg og bartskærer, altså barber. Det var ham, der havde kniven.

Artiklen fortsætter under banneret

Cortemünde er en levende beretter og en stærk og usentimental iagttager af det barske liv om bord, af de eksotiske mennesker, dyr og omgivelser man traf på på land og i havet. Han illustrerede med fine, detaljerede tegninger.

Når jeg har opdaget ham, skyldes det forfatteren Nils Hartmann, som i 1982 skriver romanen Rejsen til Bantam, som nogle biblioteker stadig har, og som kan fås som e-bog. Det, der blandt andet tilskyndede fagbogsforfatteren Hartmann til at ty til fiktionen, var Cortemündes oplysning om, at hans barberkollega i Helsingør bragte sin 11-årige søn, Jørgen, om bord, for at Cortemünde kunne tage ham med på den farefulde færd for at gøre ham til mand.

Dette antyder også, at bogen kan læses fra midten af mellemtrinnet og opefter. 

Hartmann har i øvrigt sidste år fulgt op med Dødssejleren i ABC-forlagets serie Lette fagbøger.

Når jeg skriver et blogindlæg om dette, skyldes det, at jeg i fredags skulle fortælle lidt om vores vilje til at ofte meget for krydderier. Det gjorde jeg ved en langbordsmiddag på Forsamlingshuset Frændekilde i landsbyen Ørby i Nordsjælland. 

Med ved middagen var nogle teenagere, som spiste hurtigt og snart fortrak til selskab med hinanden og deres iPhones. Men da beretningen begyndte, dukkede de op, lyttede og responderede ved at sige, at det var vildt, hvad vi mennesker havde gjort - og en, som havde været til klimastrejke på Christiansborg Slotsplads om formiddagen, mente, at vi faktisk var værre nu. Og en bad om at måtte låne mit eksemplar af Rejsen til Bantam

Og jeg så for mig en fin tværfaglig gryderet af råvarer og litteratur, historie og nutid og med nærværet som gratis krydderi.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.096 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.327 andre er allerede tilmeldt

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
670 andre er allerede tilmeldt