Blog
7   4

Danmarks Læringsfestival 2019. (Med de praktisk søgende briller på)

Abonner på nyt om Folkeskolens håndværk og design-rådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Årets læringsfestival skuffede på håndværk og design fronten.

 

 

Jeg vil starte med at sige, at jeg er meget glad for Danmarks Læringsfestival. Det er et vildt godt arrangement.

I dag havde jeg dog taget fagbrillerne på, og ledte efter stande, der kunne inspirere min praktiske undervisning.

Artiklen fortsætter under banneret

Håndværk og design manglede

En rundtur rundt i Danmarks læringsfestival viste dog, at ganske få stande havde inspirerende forløb til håndværk og design undervisning. Ud af over 200 stande.

Det overordnede tema for Danmarks Læringsfestival i år var teknologi. Med det kan nogle hævde, at det ikke har det store med håndværk og design at gøre, og at grunden nok var derfor, der ikke var flere stande med faget. Det argument holder bare ikke rigtig. Der kan inddrages så meget teknologi i det praktiske fag. Det ved alle os, der underviser i det til dagligt.

Hvorfor var der ikke flere? Det skuffede mig.

Faglige film

En anden ting jeg søgte i år, var inspiration til film/filmklip til håndværk og design undervisningen. Her tænker jeg specifikt på små håndværksfilm, der viser historien bag de håndværk og det værktøj vi typisk arbejder med i faget.

Da jeg lavede oplæg til 4.klasserne omkring vævning, ledte jeg efter en film, der kort viste vævens historie. Fra den simple vævning i fortidens Danmark, over industrialiseringens maskinvæve, og vævning i verden i dag, og dermed hvor (noget af) vores tøj kommer fra i dag. Hvorfor? Fordi jeg mener det er vigtigt for elevernes forforståelse for det håndværk og det værktøj de skal til at lære at bruge. Jeg fandt ingen film. Men fandt i stedet billeder og små film på youtube, der viste udviklingen. Det var besværligt. Og havde ikke den ønskede effekt. Men de var der.

I Bellacenteret i dag besøgte jeg CFU’s stand i den tanke, at de kunne hjælpe mig i min søgen. CFU er i min optik et fantastisk kæmpe bibliotek, indeholdende alt hvad hjertet begærer for en lærer. Og jeg fik også kyndig hjælp og vejledning af de dygtige konsulenter. Men vi fandt ingen film. Eller det passer ikke. Vi fandt en 50 minutter lang film om Tønderkniplinger. Hvilket i sig selv er fint nok, hvis jeg havde i sinde at lære mine elever at kniple. Det er dog ikke lige en af mine prioriteringer. Det bliver det nok heller ikke i fremtiden.

Men det undrede mig, at der ikke var flere film. For jeg mener, er faget ikke lige så vigtigt som alle de andre fag i folkeskolen?

Jeg ønsker mig

I fremtiden kunne jeg ønske mig, at CFU (eller andre, eksempelvis DR skole) fandt, eller producerede små film til faget. For det vil give god mening for eleverne, at se historien bag værktøj og håndværk. Specielt nu, hvor det er de færreste elever der vokser op med deres forældre eller bedsteforældre i værkstedet.

Og det vil give så god mening nu, hvor de praktiske fag får et boost i både ud - og indskoling.

 

Så kære Center for Undervisning og DR skole, er det ikke noget I kan se på? Jeg bidrager gerne til idéer.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.090 andre er allerede tilmeldt