Se samrådet på video under artiklen.

Pape lover dialog med forbundene om ytringsfriheds-vejledning

En ny tekst om offentligt ansatte ytringsfrihed har vakt røre især blandt de ansattes forbund, som mener, den yderligere vil gøre de offentligt ansatte bange for at ytre sig. I et samråd i dag lovede justitsminister Søren Pape Poulsen dialog om bedre formuleringer.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var SF's Kirsten Normann Andersen, der havde taget initiativ til dagens samråd i Folketingets retsudvalg. Hun fortalte, hvordan de offentligt ansattes organisationer opfatter den nye vejledning som mere vildledende end vejledende:

"Hvordan vil justitisministeren sikre, at de ansatte bliver mere trygge?Hvordan kan vi imødekomme, at de ansatte igen og igen gør gældende, at de faktisk ikke føler, at deres ytringsfrihed er reel, at de frygter for sanktioner og konsekvenser, hvis de kritiserer forhold, som faktisk bør kritiseres?"

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) understregede gentagne gange, at formålet med justeringen af et kapitel i vejledningen om offentligt ansattes ytringsfrihed på ingen måde har været at indskrænke ytringsfriheden eller ændre regler, men at klargøre de regler, der allerede gælder. Det er Folketingets ombudsmand, der har bedt Justitsministeriet om en uddybende afklaring af retstilstanden på et enkelt punkt, nemlig offentligt ansattes såkaldte meddeleret. 

"Vi har modtaget en række kritiske høringssvar, som går på en bekymring for, at de offentligt ansattes ikke tør bruge deres udstrakte ytringsfrihed. Det har ikke været hensigten, og derfor havde jeg i sidste uge indkaldt organisationerne til møde, hvor de kunne uddybe deres synspunkter. For formålet er som nævnt ikke at indskrænke de offentligt ansattes ytringsfriehd, og derfor indgår jeg gerne i flere drøftelser om, hvordan vi kan sikre, at de offentligt ansatte føler sig trygge ved at bruge deres ytringsfrihed", sagde Søren Pape Poulsen og forklarede, at hovedparten af vejledningen netop handler om 'ytringsfrihed', forstået som den ansattes ret til at give sin mening til kende om forhold på arbejspladsen, for eksempel konsekvenserne af påtænkte besparelser. Og det er ikke i den del, der er skrevet udkast til en ny tekst.

"Dér er det sådan, at holder man sig inden for rammerne af det, der står i vejledningen, så må man i princippet sige, hvad man vil", forklarede Søren Pape Poulsen.

Samråd: Vejledning kritiseres for at svække offentligt ansattes ytringsfrihed 

'Meddeleret'

Men ud over ytringsfriheden handler vejledningen også om den såkaldte meddeleret. Altså at offentligt ansatte for eksempel lækker dokumenter og data til pressen ved mistanke om uredelighed og ulovligheder i forvaltningen. Der er ingen tvivl om, at ved mistanke om for eksempel misbrug af offentlige midler, har en ansat lov at videregive ikke-fortrolige fakta til pressen. De må også gerne videregive fortrolige oplysninger "ved berettiget varetagelse af åbenbar interesse eller egen/andres tarv". Den svære del kommer, når der hverken er tale om meningstilkendegivele eller mistanke om misbrug af offentlige midler:

"Der afhænger det af konkret vurdering, der skal ske en afvejning af forskellige hensyn og omstændigheder,  for eksempel hensynset til fx myndighedens interne beslutnignsproces", forklarede Søren Pape Poulsen og nævnt som eksempel en medarbejder på et økonomikontor, der mere eller mindre fast deler afdelingens regnskaber på de sociale medier. Eller en medarbejder, der offentliggør de faglige vurderinger, en minister skal bruge i kommende politiske forhandlinger.

Offentlighedsekspert: Ny vejledning vil begrænse whistleblowing 

"Og dér man kan diskutere, om det er godt nok formidlet i udkastet til ny vejledning. Og det er særligt dét aspekt, der problematiseret i høringssvarene. Flere har spurgt, om vi ikke bare kan fortsætte med den nuværende formulering, 'som udgangspunkt'. Og da vi ikke har nogen intentioner om at begrænse ytringsfriheden, lægger jeg nu op til, at vi beholder den formulering, men eftersom ombudsmanden har bedt om, at den bliver uddybet, lægger jeg nu op til en dialog med organisationerne om en uddybning af, hvad 'som udgangspunkt' betyder", sagde Søren Pape Poulsen og understregede, at hovedreglen fortsat er, at man som offentligt ansat frit kan videregive ikke-fortrolige faktiske oplysninger. 

"Jeg føler, at den her sag nok er blevet løftestang for en mere generel diskussion af offentligt ansattes ytringsfrihed - og det er fair nok", sagde Søren Pape Poulsen.