I sager om specialundervisning for voksne kan Klagenævnet for Specialundervisning kun tage stilling til retlige spørgsmål, for eksempel om kommunen har anvendt saglige hensyn ved sin skønsudøvelse, og om afgørelsen er begrundet.

Flere får medhold i klager over kompenserende specialundervisning for voksne

Kompenserende specialundervisning for voksne er et ganske lille område i Klagenævnet for Specialundervisning, men selv om tallene er små, viser de en markant stigning i, hvor mange der fik medhold i deres klage over kommunens vurdering af deres sag.

Publiceret

Sådan behandles klager fravoksne

En klage over afgørelse om specialundervisning for voksne skalogså indgives direkte til klagenævnet. Klagen skal indgives senestfire uger efter modtagelsen af kommunens afgørelse.

Ved modtagelse af en klage over specialundervisning for voksnebliver kommunen bedt om en udtalelse og om at sende sagensoplysninger til klagenævnets sekretariat. Når alle relevanteoplysninger er modtaget, bliver de sendt i partshøring hosborgeren.

Når der er sket partshøring, behandler en jurist sagen, somforelægges klagenævnets formand, der efter bemyndigelse fra nævnettræffer afgørelse i sagen. Sagen behandles ikke på et møde, da derikke er tale om en faglig, men alene en juridisk vurdering.

Klagenævnet kan i sager om specialundervisning for voksne kuntage stilling til retlige spørgsmål, for eksempel om kommunen haranvendt saglige hensyn ved sin skønsudøvelse, og om afgørelsen erbegrundet.

Klagenævnet kan ikke tage stilling til, om borgeren skal havespecialundervisning eller ej, eller om indholdet af tilbuddet kantilgodese borgeren.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I 2017 steg antallet af klager over kompenserende specialundervisning for voksne fra 12 til 17. Det niveau har med 16 sager holdt sig i 2018. Det viser årsrapporten for 2018 fra Klagenævnet for Specialundervisning.

Det er små tal, men voksne udgør også kun et lille område hos klagenævnet. Voksne kan nemlig hverken klage over, om de skal have et tilbud om kompenserende specialundervisning eller ej, eller om kommunens undervisningstilbud er godt nok.

Flere voksne klagede over kompenserende specialundervisning i 2017

Nævnet kan alene alene tage stilling til, om kommunen har foretaget sin vurdering på baggrund af lovlige kriterier, og om forvaltningslovens regler om blandt andet partshøring, begrundelse og klagevejledning er blevet overholdt.

Antallet af hjemsendte klagesager firedoblet

Da klagenævnet udelukkende kan tage stilling til retlige spørgsmål, kan nævnet kun enten stadfæste kommunens afgørelse eller hjemvise sagen til ny behandling i kommunen som følge af væsentlige retlige mangler.

Klagenævnet afsluttede 14 klagesager på voksenområdet i 2018:

  • I seks sager havde kommunens afgørelse så væsentlige retlige mangler, at klagenævnet hjemviste sagerne til ny behandling i kommunen. 43 procent af sagerne blev altså hjemvist i 2018 mod blot 11 procent året før.
  • I fem sager ændrede klagenævnet ikke kommunens afgørelse. Det svarer til knap 36 procent. I 2017 blev 58 procent af sagerne stadfæstet.
  • I to sager bortfaldt klagen, enten fordi klageren trak den tilbage, eller fordi kommunen genoptog sagen, inden den blev behandlet i nævnet.
  • Én sag blev afvist, da klagefristen ikke var overholdt.

Du kan læse årsrapporten via dette link:

Læs mere

Klagenævnets årsrapport 2018