Eliteidrætsklasser bliver en del af det kommende folkeskoleudspil, siger undervisningsminister Tina Nedergaard

Nedergaard: Eliteidrætsklasser på Folkeskoleloven

Skoler og kommuner skal have mulighed for at oprette eliteidrætsklasser, der ved optagelsen lægger vægt på elevernes sportslige niveau. Det bliver en del af det folkeskoleudspil, som regeringen snart fremlægger, fortæller Tina Nedergaard.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Uddannelsesudvalget havde kaldt undervisningsminister Tina Nedergaard i samråd om eliteidrætsklasser. Et af spørgsmålene gik på, hvilke planer hun har for at gennemføre eliteforløb i folkeskolen.

"Regeringen ser positivt på, at skoler og kommuner kan oprette eliteidrætsklasser, der ved optagelse af eleverne lægger vægt på elevernes sportslige niveau. Det vil derfor også indgå som forslag i regeringens kommende folkeskoleudspil. Jeg vil senere drøfte regeringens folkeskoleudspil med forligskredsen bag folkeskoleloven", sagde Tina Nedergaard.

Tina Nedergaard gentog dog flere gange, at hun ikke har givet en generel dispensation fra folkeskoleloven til eliteidrætsklasser.

Mulighed for flere forsøgsordninger

Tina Nedergaard uddybede, at hun er indstillet på at godkende forsøg, som ligner det i Århus Kommune, hvor eliteidrætsklasserne på Vejlby Skole i Risskov og Rundhøjskolen i Viby har fået dispensation til deres femårige forsøg.

"Andre kommuner, der har igangsat lignende forsøg med eliteidrætsklasser, hvor eleverne er opdelt efter deres sportslige niveau uden at være opmærksomme på, at det var i strid med folkeskoleloven, vil efter ansøgning kunne få samme godkendelse som Århus Kommune", sagde hun.

"Skolerne får dermed mulighed for at afvise at optage elever i en eliteidrætsklasse på baggrund af en vurdering af elevens sportslige niveau, herunder spidskompetencer, talent, fysik og træningsmentalitet. Skolerne må ikke afvise på baggrund af sociale kompetencer eller skolefagligt niveau".

S: Ved ikke om det er ulovligt eller ej

Det svar er Socialdemokraternes uddannelsesordfører Christine Antorini ikke tilfreds med. Hun er især bekymret for undervisningsministerens udmelding om, at hun vil "se med milde øjne" på andre kommuners eliteidrætsprojekter.

Hun forklarede sin bekymring med, at eliteforløbet i Fredericia Kommune holder sig inden for Folkeskolelovens rammer, mens Esbjerg Kommunes eliteklasseordning er kendt ulovlig af statsforvaltningen.

"Ministeren har kun talt om forsøgsdispensation til Århus. Men hun siger, at hun ser velvilligt på alle ansøgninger. Det kan både være inden for lovens rammer, men det kan også være ulovligt. Derfor har vi bedt om et svar på, hvad det er hun vil dispensere fra. Der er altså 18 kommuner, som har eliteidrætsforløb i gang. Det er bekymrende, når ministeren snakker generelt", siger Christine Antorini til folkeskolen.dk.

Hertil svarer Tina Nedergaard:

"Det, der bliver spurgt til, er, hvilken generel forsøgsbestemmelse jeg vil lave. Det er noget sludder. Folkeskolelovens paragraf 55 giver mig adgang til at tillade forsøg inden for folkeskolen. Den har jeg tilladt mig at benytte i forbindelse med eliteidrætsklasserne. Jeg må ikke lave en generel adgang, så det vil jeg slet ikke tage stilling til".

SF: Frygter skred mod eliteklasser i andre fag

Samrådsspørgsmålene var stillet af blandt andre Pernille Vigsø Bagge fra SF. Hun har det fint med eliteidrætsklasserne, men frygter, at det er begyndelsen til mere elite i andre fag.

"Profilskoler med en eliteidrætslinje kan være et gode, så længe det er inden for folkeskolelovens rammer. Men jeg er interesseret i, at vi stopper op her. Jeg synes ikke ministeren kom med et klart svar på, om man også kan lave eliteklasser i andre fag. Og der bliver jeg bekymret. Jeg frygter, at det bliver til eliteklasser i alt muligt andet end idræt", siger hun.

Tina Nedergaard siger dog, at hun ikke har tænkt sig at give forsøgsdispensation til andre fag end idræt.

"Jeg er ikke fortaler for, at man for eksempel laver elitematematikklasser, hvor man holder elever ude, som ikke har tilstrækkelige kompetencer i matematik. Det er ikke en god idé. Sådan en forsøgsdispensation vil jeg ikke give. Jeg går ikke ind for eliteklasser i skolens øvrige fag", siger Tina Nedergaard.