Jeg kan ikke forestille mig en ny overenskomst, uden at en arbejdstidsaftale for lærerne kommer i hus, siger Mona Striib.

Topforhandler: Ny musketéred skal sikre lærernes arbejdstid

Lærerne skal ikke efterlades alene med et uløst arbejdstidproblem igen, siger topforhandleren for de ansatte i kommuner og regioner.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Denne artikel er oprindeligt bragt på avisen.dk og bringes på folkeskolen.dk efter aftale.

Topforhandleren for de ansatte i kommuner og regioner, FOA-formand Mona Striib, lægger allerede nu op til at indgå en ny musketéred forud for de kommende overenskomstforhandlinger i 2021.

En fælles musketéred indgået af de faglige organisationer på tværs af brancher skal bane vejen for, at lærerne får sikret en arbejdstidsaftale i deres overenskomst, pointerer Mona Striib.

- Jeg kan ikke forestille mig en ny overenskomst, uden at en arbejdstidsaftale for lærerne kommer i hus, siger Mona Striib.

Forhandlingerne trak så meget ud, at Danmark var tæt på en lammende storkonflikt. Musketereden, der var med til at presse lønnen i vejret, fik efterfølgende Kommunernes Landsforenings topforhandler, Høje Taastrups borgmester Michael Ziegler (K), til at betegne resultatet som 'i den dyre ende.'

Ny topforhandler lover: Lærerne skal have en arbejdstidsaftale ved OK21 

Striden om lærernes arbejdstid blev imidlertid ikke løst i fjor, men sendt videre i en kommission, som arbejder frem til næste overenskomstforhandling. Det er det kommende 'slag' om arbejdstiden, som Mona Striib varsler bør omfattes af en ny musketéred.

- I 2013 lod vi lærernes arbejdstid forsvinde pist væk, uden at vi gjorde noget, siger Mona Striib og henviser dermed til de overenskomstforhandlinger, hvor samtlige lærere endte med at blive lockoutet og siden omfattet af nye arbejdstidsregler fastlagt i et omdiskuteret lovindgreb.

På en konference onsdag arrangeret af en række københavnske fagforeninger understregede hun vigtigheden af at få en præcis strategi på plads op til de kommende forhandlinger for de 564.000 ansatte i kommuner og regioner. Blandt andet for at sikre, at der ikke dukker krav op i sidste øjeblik, som alle forventes at støtte op om. Det var tilfældet i 2018 med kravet om retten til betalt spisepause, bemærkede Mona Striib. 

- Vi skal være skarpe på vores krav, erklærede Mona Striib.