Ny start
1   45

SF vil have Christiansborg til at bakke op om ny overenskomst for lærerne

Der er behov for, at partierne i Folketinget toner rent flag og tilkendegiver, at man bakker op om Ny Start-samarbejdet mellem DLF og KL - og at man ønsker en ny arbejdstidsaftale for lærerne. Det mener SF, der vil have borgens undervisningsudvalg til at vedtage en såkaldt beretning.

Da lærerne og kommunerne sidste år forhandlede om en overenskomst, der ville kunne regulere lærernes arbejdstid i stedet for Lov 409, blev der lurepasset på Christiansborg.

Det mener SF's undervisningsordfører Jacob Mark, der derfor har stillet forslag om, at Folketingets undervisningsudvalg i en beretning tilkendegiver, at man bakker op om Ny Start-samarbejdet, som DLF og KL nåede til enighed om ved forhandlingerne.

Artiklen fortsætter under banneret

"Jeg vil gerne have, at alle partier toner rent flag. En beretning har ingen juridisk magt, men den kan sende et signal til både ministeren og omverdenen om, hvad et flertal herinde ønsker", siger han til folkeskolen.dk.

Vil også have opbakning til ny overenskomst

Udvalget skal tage stilling til sagen i marts. SF har fremlagt et udkast til, hvad de gerne ser inkluderet i en beretning. Her fremgår det, at partiet ønsker et signal om landspolitisk opbakning til punkterne i Ny Start - herunder mulighederne for at indgå lokalaftaler.

Men SF ønsker også en tilkendegivelse fra udvalget om, at man gerne ser en aftale indgået om lærernes arbejdstid ved næste overenskomstforhandling.

"Jeg vil gerne have, at alle partier toner rent flag i forhold til, om de støtter, at der skal landes en aftale, der skal sikre lærerne bedre arbejdsvilkår", siger Jacob Mark, som tilføjer, at han også gerne ser svesken lagt på disken i forhold til, om partierne bakker op om, at der indgås lokalaftaler om lærernes arbejdstid.

"Lokalaftalerne er i min optik et midlertidig aftale, der kan sikre lærerne bedre vilkår lokalt, indtil man får lavet en ny central aftale ved overenskomstforhandlingerne".

"Det er en anden måde at sikre samarbejdet mellem arbejdsgiver og ansatte. Det er langt fra alle kommuner, der er med, så jeg håber vi kan blive enige om at sende det signal, at vi gerne ser det spredt ud til alle kommuner".

Kontroversielt at blande sig i overenskomstforhandlinger

Hvorfor er det ikke op til arbejdsmarkedets parter og det lokale selvstyre at finde ud af det?

"Det er jo arbejdsmarkedets parter, der er blevet enige om Ny Start. Det regner vi med, at man som minimum kan bakke op om inde i Folketinget", siger Jacob Mark, som tilføjer:

"Mere kontroversielt er det selvfølgelig at skrive under på, at man ønsker, at der skal landes en ny overenskomst for lærerne. Der mener jeg bare, at der er behov for, at partierne toner rent flag".

"Det må være på tide, vi tager stilling til, om vi ønsker, at Lov 409 på et tidspunkt udfases og erstattes af en egentlig aftale".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ