Uskolet
0   24

Det kan dine elever lære af fastelavn midt i en krænkelsestid

De fleste af vore stolte danske traditioner holdes heldigvis stadig i hævd. Her er, hvad dine elever kan lære af en god, gammeldags fastelavn i en tid, hvor folk hidser sig op over selv den mindste lille morsomhed, som overhovedet ikke var ondt ment – slap dog af.

Vold

Den traditionsrige tøndeslagning levner ikke plads til rundkredspædagogiske summegrupper, her er det mand mod tønde. Om man vil det eller ej, er fysisk styrke et parameter i et funktionsdygtigt konkurrencesamfund, og det er fastelavnsritualer velegnede til at anskueliggøre for dine elever.

Forstillelse

Fastelavn handler om at klæde sig ud, tage maske på, bilde folk ind, at man er noget andet. Lyve. Det er en vigtig lektie til børnene, at man ikke kan stole på andre. Dermed udvides jo også deres eget manøvrerum.

Artiklen fortsætter under banneret

Kønsidentitet

Fastelavn sætter kønsroller og ligestilling på plads. Det gælder om at blive kattekonge, selvfølgelig gør det det, og næstbedst er kattedronning, sådan er det. Pigerne er prinsesser, og drengene er superhel- … Anton, vil du SÅ lige tage det tylskørt af og aflevere det tilbage til Milla!

Religiøse artefakter

Ikke noget med bedekranse og magiske amuletter her. Et fastelavnsris dekoreret med kulørte papting, små slikposer og strimlet crepepapir til det formål at tampe løs på en intetanende forælder klokken 5.30, det er noget af det, der binder os sammen som danske.

Retfærdighed

Det sker, at man egenhændigt har hamret næsten hele tønden i smadder, og så er det alligevel en lille Harry Potter-lort fra 3., der ender med at vimse det sidste bræt ned og rende med æren. Sådan er livet. Så må man hævne sig efterfølgende ovre ved fastelavnsbollerne.

Dyrevelfærd

Selv om de fleste efterhånden har valgt at erstatte den levende sorte kat inde i tønden med en tandløs påklistret papversion, kan børnene stadig lære noget om, hvor i hierarkiet dyr befinder sig. Katte, de små arrogante bæster, har alle dage fortjent en omgang prygl.

Køkultur

Det er koldt at stå og vente dér i sin arvede papkassevaskemaskineudklædning, men hvis det ikke er til fastelavn, dine elever skal lære den elegante kunst at snyde foran, hvornår så?

Madkultur

Perioder med afsavn kendes også fra andre religioner. At fylde en fyrretræstønde med tysk slik og kalde det »faste« er en passende forberedelse for børnene til mødet med en fragmenteret og kompleks fremtid i det senmoderne samfund.

Uskolet er Folkeskolens bagside med satire, som ikke umiddelbart går meget op i fakta. Skulle enkelte navne, hændelser eller undervisningsministre alligevel føles bekendte, er man velkommen til at tro, hvad man vil.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ