Blog
12   108

Kan jeg være lærer som 72-årig?

Abonner på nyt om Folkeskolens engelskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Om 35 år kan jeg gå på pension. Så er jeg 72 år. Kan jeg være lærer i den alder? Og under de nuværende forhold? Mit skeptiske jeg finder det usandsynligt, mens mit fornuftige jeg tvinger mig til at fokusere på nuet. Et nu, hvor jeg trods alt stadig er glad for mit job.

Foto: flickr.com/Peter Lindberg

Det er onsdag ved frokostbordet i personalerummet, og mine øjne fanger min kollega, der er tilbage på job igen efter halvanden uges sygdom.

Artiklen fortsætter under banneret

- ”Godt at have dig tilbage igen”, siger jeg, idet jeg sætter mig ned ved siden af hende. ”Sikke da en omgang”, tilføjer jeg og beder samtidig i mit stille til, at jeg slipper for en influenza af den kaliber.

Min kollega kigger mat på mig.

- ”Tak”, siger hun og fortsætter: ”Men jeg har nu ikke været syg”.

Jeg kigger lidt nervøst ned i bordet og forbander min bramfrie facon. Afventende. Undrende. Efter få sekunder brydes tavsheden: ”Jeg er bare træt af at være lærer”.

Min 61-årige kollega

Min søde kollega er 61 år, tjenestemand og har været lærer i 37 år. Hun har altid elsket sit job, men ikke mere. Hun orker det ikke. Hun er nedslidt, og som hun siger: Bare træt. Ikke af eleverne, faktisk overhovedet ikke. Men af vilkårene i skolen, tempoet og det konstante pres fra oven.

På vej hjem fik samtalen med min kollega mig til at tænke. Og faktisk blive lidt deprimeret. Min kollega blev lærer samme år, som jeg blev født. I 1981. Hun kan i princippet gå på pension om et halvt år, hvis hun vil. Det vil hun som udgangspunkt gerne. Men bider hun tænderne sammen og fortsætter tre og et halvt år endnu, så kan hun få en bonus på 190.000 kr. Det er selvfølgelig også værd at tage med. Men som hun siger: ”Jeg ville hellere have færre timer og mindre pres”.

Kan jeg være lærer som 72-årig?

Og her sidder jeg. 37 år og – heldigvis – stadig glad for at være lærer. Men dog en anelse bekymret. Hvad hvis jeg som 61-årig får det som min kollega? Når jeg er 61, har jeg efter de nye pensionsregler stadig 11 år tilbage på arbejdsmarkedet. Mindst.

Men hvem ved, - måske er jeg som 72-årig stadig i fuld vigør og klarer snildt 26 ugentlige lektioner i den danske folkeskole? Den ene del af mig er skeptisk og finder det usandsynligt. Den anden del af mig trækker på skuldrene og tænker, at det er spild af tid af tid at bekymre sig om nu. Det er trods alt 35 år ude i fremtiden.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Engelsknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Sproglærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.597 andre er allerede tilmeldt

Det faglige netværk Lærersenior er for lærere, som er pensioneret eller på vej dertil. I samarbejde med fraktion 4 - pensionisterne i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
698 andre er allerede tilmeldt