Blog
0   10

Serigrafisk tryk. Besøg af en undervisende kunstner.

Abonner på nyt om Folkeskolens håndværk og design-rådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I forbindelse med en af vores faguger, har en 5. klasse lært at lave serigrafiske tryk på papir, pap, træ og tekstil i håndværk og design.

 

Der er helt stille i klassen. Alle venter i spænding. Kommer han nu? Hvordan ser han mon ud? Er han sød? Tankerne er mange hos eleverne. Det kan jeg se i deres øjne.

De har glædet sig til denne uge. Det er en af vores mange faguger. I denne står der håndværk og design på 5.b’s skema. Hele ugen.

Klassens ene håndværk og design lærer, Helle, har inviteret kunstneren André Maulin på besøg. André har mange år på bagen som autodidakt billedkunstner, men har specialiseret sig i teknikken serigrafi, hvor tryk på alverdens ting skaber unikke genstande.

Artiklen fortsætter under banneret

Vi skal lære at lave serigrafiske tryk på tekstiler, der skal blive til t-shirts, forklæder og grillhandsker.

Processen

Jeg har fået lov til at være hjælper i denne uge. Og herunder vil jeg, via en række billeder, vise ugens gang. Fra skitse til færdigt tryk.

André starter bagfra, og viser hvordan eleverne skal trykke med trykrammen. Det er vigtigt med rigeligt maling.

 

Eleverne forsøger sig derefter med nogle af alle Andrés trykrammer på papir og pap med acrylmaling i primærfarver.

Eleverne trykker også på træklodser, fundet frem fra restekassen i træsløjd.

Eleverne påbegynder deres egne trykrammer. Der sker ved først at tegne skitser over deres ønskede motiv, der skal trykkes på deres stof. Motivet bliver kopieret og printet over på gennemsigtigt folie. Dernæst skal elever samle en trykramme, der består af trælister, væv og foto-emulsion. Det sidste har jeg desværre ingen billeder af.

Emulsionen skal ligge i mørke natten over, så trykrammen er klar til at blive belyst med gruppens ønskede motiv dagen efter.

Herover ses et udpluk af elevernes motiver på trykrammer. Når rammer er belyst, vasket og tørre, kan de benyttes til tryk.

Proces fra skitse til folie, til ramme til færdigt stoftryk.

Enkelte tryk fra dagen. Nogle elever valgte at tage noget af deres eget tøj med til tryk. Alle skulle dog trykke på det stof, der i de følgende håndværk og design gange, skal blive til t-shirts, forklæder og grillhandsker.

Afsluttende bemærkning

Det har været et helt igennem fantastisk forløb. For André Maulin var sød. Men vigtigst af alt: han fangede eleverne. Med sit nærvær, og sin naturlige interesse i dem. Hver og en. Både på det faglige plan, men i særdeleshed for dem, som personer. 

At have besøg af André er meget givende. At lave serigrafi med eleverne er meget givende! Både for os undervisere, men i særdeleshed også for eleverne. Samtlige elever har være optagede af processen i alle dage. André udtrykker endda også, at det har været givende for ham:

“Jeg har masser af ros til eleverne....deres glæde er absolut gensidig. De er mega kreative, positive og veltalende.”

Det gør os lidt stolte. For lad mig bare sige, at det absolut ikke er alle elever, der er lige kreative, positive og veltalende alle hverdage.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.292 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.725 andre er allerede tilmeldt