Blog
0   4

VærtskabsLedelse

Abonner på nyt om Stine Clasen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Kan metaforen om VærtskabsLedelse inspirere ind i skoleverdenen?

I Fællesskaber for Alle projektet, hvor mere end 3500 lærere og pædagoger var på besøg i hinandens praksis, arbejdede vi med metaforen ’vært og gæst’. Vi lænede os op ad de kendte og trygge roller, vi alle kender i forbindelse med at være henholdsvis vært og gæst. Vi talte om 'besøgsetik'. 

Det gav god mening, fordi de definerede roller gjorde det mere tilgængeligt at bevæge sig ind og ud af hinandens praksis. Metaforen rammesatte for, at det var gæsten, der primært skulle inspireres, vel vidende at også for værten gav besøget ofte nye ideer eller blev afsæt for genopdagelse af gamle.

Artiklen fortsætter under banneret

Der eksisterer en beslægtet metafor i henseende til ledelse af fællesskaber. Her tales om værtsskaber, seks roller og fire positioner. Rollerne for værten kan være disse:

- Tage initiativ til fællesskabet/mødet

- Invitere

- Designe

- Sikre at rammerne og etikken overholdes

- Forbinde deltagerne

- Deltage

Lederen af fællesskabet kan i processen placere sig i fire forskellige positioner:

- I centrum

- Sammen med

- ’På trappen’, hvorfra der kan fås et overblik

- ’I køkkenet’, hvor der uden for fællesskabet kan reflekteres og vurderes

Metaforerne kan være hjælpsomme som inspiration i forhold til at lukke op og åbne for inkluderende læringsfællesskaber i en smuk synergi med at lukke i og afslutte.

Metaforerne omkring Host Leadership er blandt andet beskrevet af Mark McKergow og Helen Bailey fra London og Publicfunk i Danmark.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.506 andre er allerede tilmeldt