I 2018 havde Forældrerådgivningen knap 100.000 besøg på hjemmesiden. Det er et lille fald i forhold til sidste år.

Inklusion topper listen over forældrehenvendelser

15 procent af henvendelserne til Forældrerådgivningen handler om inklusion og visitation. Dermed er inklusion emnet, som flest forældre søger rådgivning om, viser Forældrerådgivningens årsrapport fra 2018.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forældrene henvender sig oftest med spørgsmål om deres eget barn, som modtager specialundervisning eller specialpædagogisk støtte, eller fordi deres barn har behov for støtte.

I rapporten står, at Forældrerådgivningen ligesom tidligere ser en tendens til, at der i sager om tildeling af specialundervisning og anden specialpædagogisk støtte ofte gives mangelfulde begrundelser for den afgørelse en skole har truffet.

Rekord: 1500 henvendte sig til Forældrerådgivningen sidste år 

Ud over de mangelfulde begrundelser i tildeling af specialundervisning eller specialpædagogisk støtte ser Forældrerådgivningen også tendens til, at skolerne ikke lytter tilstrækkeligt til familiernes input til løsninger.

Forældrerådgivningen vurderer, at antal konflitker om inklusion mellem skole og hjem vil minimeres, hvis elev og forældre i langt højere grad informeres tilstrækkeligt om grundlaget for en afgørelse, og hvis familien inddrages i vurderingen af, hvad skolen kan gøre for at hjælpe barnet.

"Vejen til tilfredse forældre går gennem inddragelse af forældrene og at skolen giver ordentlige begrundelser. Det bekymrer mig, når vi får mange henvendelser fra forældre, der siger, at skolelederen henviser til, at skolen ingen penge har. Skolens ledelse har pligt til at fortælle kommunen og forvaltningen, hvis der ikke er penge nok til at give eleverne et relevant skoletilbud. Det duer ikke at tørre manglen på penge af på forældrene", siger formand for Skole og Samfund Rasmus Edelberg i en pressemeddelelse.

Ny analyse: Dårlig lærerkommunikation skaber konflikter 

Forældrerådgivningen er et tilbud til alle skolebørns forældre uanset skoleform. Rådgivningen har eksisteret siden 2006 og er en del af Skole og Forældre. Den er finansieret af Undervisningsministeriet gennem et driftstilskud på finansloven.

I løbet af 2018 havde Forældrerådgivningen knap 100.000 besøg på hjemmesiden og 1.425 rådgivninger på enten telefon eller mail. Det viser en opgørelse over Forældrerådgivningens aktiviteter for 2018.

Læs mere

Forældrerådgivningen