Blog
0   12

Wauw for en forside på Folkeskolen!

Abonner på nyt om Jens Raahauge i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Skønt at finde Folkeskolen med sådan en forside i ugens post efter vinterferien. Den satte tanker i sving - også om en anden aktuel sag af illustrator Solveig Agerbak: Jomfruhindedebatten.

Hvor er det skønt at åbne postkassen efter en uges fravær og så straks få øje på sit fagblad, der på én gang har blikfang og budskab.

Farverne er der ikke sparet på, men der er mening i pangeriet: På sæt og vis stå vi som i centrum af  storbyens neonhelvede, hvor alverdens kapitalstærke firmaer kæmper om vores opmærksomhed. Men, men, men... det glimtende og påtrængende er alle de budskaber, som vælter ned over folkeskolen og dens "befolkning" fra politikere, der hjulpet af pr-konsulenter har vekslet begrænsningen af ressourcer med rigdommen i dyrt betalte, brainstorming-fødte slogans og buzzwords.

Tænk, i ét billede indfanger illustratoren den samlede galskab, som har ramt folkeskolen, og hvor netop overfladiske slogans er med til at nedbryde vores pædagogiske immunforsvar. Jeg må læse forsiden som en advarsel imod at begynde at tro på sælgernes glathed og forenklinger og som memo om, hvor langt vi allerede er smittet.

Se, samme illustrator, som måske slet ikke er enig med mig i min reaktion på Folkeskolens forside, har på helt forunderlig vis illustreret en rimeligt let læst bog i serien Carlsens Billednoveller. Karakteren af illustrationerne kan anes på gengivelsen af bogens forside.

Artiklen fortsætter under banneret

Bogen er skrevet af Kristina Aamand, som man må håbe, at alle unge bliver præsenteret for i skolen; hun skriver godt, har noget på hjerte og hjertet på rette sted. Hun tager her hånd om den undertrykkende debat om mødommen. Bogen handler om en pige, der som bogens titel antyder, er ved at blive gjort som god som ny.   

Solveig Agerbaks illustrationer er intet mindre end genialt grusomme og foruroligende poetiske. Mig minder de om karaktererne, der fødes af H.C. Andersen gennem hans evne til at give ting  menneskelige træk, så man kan nærme sig tabuiserede og kuende emner ad omveje.

Og tænk, forfatteren Aamand, som også er sygeplejerske, kan fortælle, at operationen er ganske overflødig! 

På den måde kommer en ungdomsbillednovelle helt utilsigtet til at have samme morale som de mange sloganforsøg på at gøre folkeskolen så god som ny: Mange penge for ingenting!

Under alle omstændigheder: Tak til Folkeskolen for et flot februarnummer! 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.196 andre er allerede tilmeldt