Blog
4   10

Skal 3. klasse have håndværk og design efter sommerferien? Kommentar til folkeskole-aftalen.

Abonner på nyt om Folkeskolens håndværk og design-rådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I reformjusteringen står der sort på hvidt, at aftalepartierne er enige om, at 3. kl. skal have del af de praktisk musiske fag. Er det godt? Eller skidt?

 

Et øjebliksbillede

Øjnene stråler, da jeg fortæller eleverne hvor undervisningen skal foregår. YES, er der flere der stille hvisker, med en knyttet hånd i sejr. Ingen sure miner. Kun forventningens spændte stemning og lidt sniksnak i hjørnerne, kan skimtes. Vi er i en helt almindelig klasse i en helt almindelig folkeskole. I provinsen. Eleverne er som alle andre skoleklasser, en broget flok. Fælles for dem alle er dog, at de går i 3. klasse, og at de, i et øjeblik, sidder forventningsfulde og kigger op. På mig. Og venter hvad næste sætning bliver. For jeg har lige fortalt dem, at vi i dag skal i håndværk og design lokalet. Hvor vi skal bruge save og hamre i undervisningen.

Det er ikke normal undervisning for børn i 3. klasse, på andre skoler. Det er nemlig slet ikke et krav, at eleverne i 3. klasse skal lære at save med en fukssvans, eller at holde rigtigt på en hammer.

Artiklen fortsætter under banneret

Eller, efter at have gennemlæst reformjusteringen, der det måske mere passende at sige; det har ikke før været et krav i folkeskolen.

Skal det på skemaet i 3. klasse?

For det ser ud til, at der kommer til at ske en ændring i det. I Aftalen om justering af folkeskolen, findes der nemlig et lille fint afsnit, hvor der står følgende:

"Aftalepartierne er samtidig enige om at indføre særkilte vejledende timetal for henholdsvis madkundskab og håndværk og design, og samtidig præcisere på hvilke klassetrin, undervisningen i fagene skal udbydes. Det samlede timeantal for fagene fastholdes. Timerne fordeles på 3. til 6. klassetrin, således at det passer med starten af et praktisk/musisk valgfag i 7. klasse, jf. Aftale om styrket praksisfaglighed i folkeskolen, juni 2018."

Men så vidt jeg kan se er der ingen, ud over på folkeskolen.dk, der har taget dette op. Hvorfor ikke? For det er jo en virkelig god idé. Eleverne elsker det. Og får virkelig meget ud af det. Både personligt og fagligt.

God idé, hvis vi ser bort fra vigtige fakta.

Altså det er en god idé, hvis vi ser bort fra det faktum, at det kræver tid, og noget af en ildsjæl, at forberede undervisningen i det praktiske fag i de mindste klasser. For lige nu, er der ingen mål for håndværk og design i 3. klasse. Lige nu er det ikke et fag på 3. klassernes skoleskemaer.

Så hvad er det lige at aftalepartierne forventer? Hvad er det præcis de vil, når de skriver, at “timerne fordeles på 3. - 6. klassetrin” ?

Det kunne jeg rigtig godt tænke mig et svar på. Og gerne lidt hurtigt, da næste skoleår, snart skal planlægges.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.086 andre er allerede tilmeldt