Blog
0   8

Kold krig, die Mauer og The Scorpions

Abonner på nyt om Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


I gribende og ikke mindst informative film tager mangeårig historielærer os med tilbage til Jerntæppets, Trabiernes og atomkapløbets tid. Han har sit musiske bagkatalog i orden, og det hele ligger gratis på Youtube.

Noget af det mest inspirerende er at præsentere sine elever for stof, man selv synes er superintereressant. Stof som man selv kunne sætte sig ned og se, bare for at blive klogere og samtidig godt underholdt.

Dette indlæg og det følgende vil være omtaler af to film produceret af historielærer Zeki Laurent Sadic, der til dagligt er lærer i Gentofte. Zeki har en åbenlys interesse for film, og fra pålidelig kilde hævdes det, at han allerede på seminariet for mange år siden tænkte filmelementet ind i historieundervisningen.

Artiklen fortsætter under banneret

Siden da er der produceret overordentlig meget historiefilmmateriale i ind- og udland. Udfordringen består derfor i at få en ide, som ikke umiddelbart er tilgængeligt andre steder. Dette kunne for eksempel være en halv time om Den Kolde Krig fra begyndelsen i 1945 over Murens- og efterfølgende Sovjets fald. Zeki Sadic fik ideen, og det var rigtig god ide.

Filmen, som der linkes til nedenfor, giver nemlig eleverne en fremragende forståelse for, at Den Kolde Krig er et ægte paraplybegreb, der dækker over et hav af forskellige begivenheder, årstal, personligheder og begreber, som det kan være svært at holde styr på. Det giver dog et erkendelsesmæssigt godt afsæt at få et kronologisk overblik over de fem årtier, om man kan meget passende stoppe filmen undervejs og lade eleverne skrive deres egne tidslinjer med highlights fra perioden.

Som en hver anden historiefortælling har Zeki Sadic måtte vælge til og fra i et helt utroligt omfattende kildemateriale. Det må have taget ham lang tid, at finde frem til, se igennem og vælge ud. Nogle historielærere vil måske savne deres kæpheste. Det kunne være Churchills Iron Curtain- tale fra marts 1946, mere fordybelse i Koreakrigen eller en nærmere analyse af Cuba- krisens betydning i samtiden. For mig er det tydeligt, at man har forsøgt at skabe en filmisk tidslinje til forforståelse, og det synes jeg er lykkedes til fulde. Nedslag er et uundgåeligt vilkår, når der formidles fortællinger fra fortiden.

De mange filmsekvenser er i bedste Forrest Gump- stil understøttet af musik fra årtierne. Vi hører musik fra Buffalo Springfield, Jimi Hendrix, Dire Straits og der er ikke et øje tørt, når vi under genforeningsscenerne fra Berlin i 1989 får The Wind of Change med mægtige The Scorpions. Det varmer helt ind i den klippehårde rocksjæl. 

I næste uges indlæg kaster jeg et blik på Zeki Sadics film om Første Verdenskrig og ser på, hvordan film som disse understøttes med andre mere specifikke historiske kilder.

Bliv hængende derude.  :-)

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
6.593 andre er allerede tilmeldt