Blog
1   18

Hvad kan modelleringskompetencen i naturfag?

Abonner på nyt om Folkeskolens naturfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


Denne kompetence kan skabe kreativitet og omsætte uhåndgribelig viden. Eleverne kan gennem egne modeller opnå forståelse og stolthed ved egne produktioner. Tegning er et grundelement i min naturfagsundervisning, både for små og store elever.

I dette semester har vi på 7. årgang haft fokus på egne modeller. Eleverne har selv tegnet modeller af deres nye viden. Der er blevet brugt A3 papir, karton, farveblyanter, tuscher og kreativiteten har spiret i hele forløbet.

Fra film, YouTube klip og multimodaltekst til model

Artiklen fortsætter under banneret

I dette forløb har vi arbejdet med 3 forskellige tilgange til at producerer egne modeller.

  • Fra tekst til model

I dette forløb læste eleverne en tekst om jorden og økosystemer. Efter de havde læst teksten, skulle de omsætte den læste tekst til en model. Den faglige snak eleverne skal igennem for at finde ud af, hvad modellen skal indeholde er lærerig og meningsgivende for dem.

 

  • Fra film til model

I geografi havde vi en fagdag med fokus på vejret. Her så eleverne en film om vind. I denne film er der bl.a. beskrivelser af, hvordan vinden opstår. Men også fortællinger fra folk, som har oplevet orkaner mm. Her bliver deres snak præget af, hvad der er centralt for at forstå vinden. De bliver opmærksomme på, hvordan naturvidenskabelige programmer ofte sættes sammen – med viden og øjenvidneberetninger.

http://hval.dk/mitCFU/mm/player/?copydan=010409122005

 

  • Fra elevproduktion på YouTube til model

I geografi har vi også arbejdet med det geologiske kredsløb. Her så eleverne en video på YouTube, hvor 1.g elever ved hjælp af egen model forklarer det geologiske kredsløb. (Der må sidde en MEGET stolt geografilærer et sted i landet.) Her er der skruet op for fagsproget. Løsningerne vi ser fra vores elever er differentieret i sværhedsgraden. Nogle elever vælger at tegne næsten det samme, som de ser i film. Andre kaster sig ud i vilde kreative modeller.

 

Prøv denne undervisningsform af

Har du ikke prøvet at arbejde med modelleringskompetencen, hvor det er elevproduktioner af modeller, så prøv det af i dit næste forløb. Det virker, og eleverne er begejstret for denne arbejdsform.

Jeg bruger det i indskolingen, på mellemtrinnet og i overbygningen. Eleverne viser stolthed og begejstring over deres egne modeller. Derudover pynter de flot i et hvert faglokale.

Naturfag og kreativitet længe leve..

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
7.486 andre er allerede tilmeldt
Vind et hotelophold

5500_hotel _sixtus _middelfart _2017

Nu er sommeren rigtig tæt på, og det er derfor blevet finaletid i Folkeskolens sommerkonkurrence. Du kan vinde et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller inkl. middag og vin til en værdi af 7.500 kr. Deltag ved at følge linket: 

 Tricks