Debat
0   7

Enten-Eller

KLUMME: Vi lever i et samfund, hvor et mangfoldigt syn på køn, krop og seksualitet er sat på prøve. Hvor kønnet afgør, hvem du er som person, men hvorfor?

Du er enten pige eller dreng. Det er den første etikette, vi får kønstrueret i vores sind, og et cpr-nummer, der angiver, hvilket køn vi har, som om vi ikke lå nok ned ved fødslen i forvejen. Enten eller. Enten klarer du dig igennem hele livet uden at blande dig i Guds ”kønne” skabelsesaffærer i Paradisets Have. Eller så ender du henne på køncentrationslejren. Og det er ved Gud ikke et kønt syn!  Nej, mangfoldigheden har ingen grænser i vores moderne samfund.

Vi lever i et samfund, hvor splittelsen mellem det konservative syn på køn, krop og seksualitet og opgøret med fastlåste normer er kolossal. En splittelse, som skaber stor forvirring hos os unge, hvis vi ikke føler, at vi passer ind i de selvskrevne normer. Med hormonerne på fuldt drøn og valg, der skaber vores identitet, kan denne splittelse give et misbilligende syn på, at valget findes for selvbestemmelse af køn, krop og seksualitet. En problematik, der kræver store spørgsmål, men da kun et entydigt svar. Hvem har ret? Igen enten eller. Lyt, nu banker Kierkegaard på. Han er hoppet i det moderne outfit og sniger sig ind ad bagdøren for at blande sig i debatten. Ivrigheden er ikke til at tage fejl af i hans øjne. Kierkegaard fortæller energisk, at kønnet ikke er dig, men du skaber dit eget køn, og at følge mængden blot er at løbe væk fra… Bagdøren bliver smækket hårdt i, og nøglen smidt ned på gulvet, lige udenfor rækkevidde. Besværligt ik?

Artiklen fortsætter under banneret

Det nytter ikke at smække døren i. Vi unge har brug, for at døren står åben, og mangfoldigheden lukker os indenfor. Vi har brug, for at vores forældre står inde på den anden side af døren og hånd i hånd med mangfoldigheden inviterer os til ”at tage snakken”, også selvom vi nogle gange synes, den situation er mega akavet. Vi har brug, for at vores lærere siger nogle af de forbudte ord, også selvom mit ansigt skær en grimasse, og jeg udbryder: ”Føj for den da”, for jeg lytter alligevel opmærksomt og spændt, alt imens jeg udforsker mangfoldighedens verden. Vi unge har fra barnsben af lært, at der kun findes to køn. Enten dreng eller pige. Det er snævert! Begrebet vi skal udfoldes til noget større end de, dem, jer, du og dig. Det ukendte bliver det velkendte. Jeg åbner Instagram og laver et opslag med #DuErKønSomDuEr, for at være til, handler ikke om enten eller, men om hvem du er.  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
9.386 andre er allerede tilmeldt