Debat

Enten-Eller

KLUMME: Vi lever i et samfund, hvor et mangfoldigt syn på køn, krop og seksualitet er sat på prøve. Hvor kønnet afgør, hvem du er som person, men hvorfor?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Du er enten pige eller dreng. Det er den første etikette, vi får kønstrueret i vores sind, og et cpr-nummer, der angiver, hvilket køn vi har, som om vi ikke lå nok ned ved fødslen i forvejen. Enten eller. Enten klarer du dig igennem hele livet uden at blande dig i Guds ”kønne” skabelsesaffærer i Paradisets Have. Eller så ender du henne på køncentrationslejren. Og det er ved Gud ikke et kønt syn!  Nej, mangfoldigheden har ingen grænser i vores moderne samfund.

Vi lever i et samfund, hvor splittelsen mellem det konservative syn på køn, krop og seksualitet og opgøret med fastlåste normer er kolossal. En splittelse, som skaber stor forvirring hos os unge, hvis vi ikke føler, at vi passer ind i de selvskrevne normer. Med hormonerne på fuldt drøn og valg, der skaber vores identitet, kan denne splittelse give et misbilligende syn på, at valget findes for selvbestemmelse af køn, krop og seksualitet. En problematik, der kræver store spørgsmål, men da kun et entydigt svar. Hvem har ret? Igen enten eller. Lyt, nu banker Kierkegaard på. Han er hoppet i det moderne outfit og sniger sig ind ad bagdøren for at blande sig i debatten. Ivrigheden er ikke til at tage fejl af i hans øjne. Kierkegaard fortæller energisk, at kønnet ikke er dig, men du skaber dit eget køn, og at følge mængden blot er at løbe væk fra… Bagdøren bliver smækket hårdt i, og nøglen smidt ned på gulvet, lige udenfor rækkevidde. Besværligt ik?

Det nytter ikke at smække døren i. Vi unge har brug, for at døren står åben, og mangfoldigheden lukker os indenfor. Vi har brug, for at vores forældre står inde på den anden side af døren og hånd i hånd med mangfoldigheden inviterer os til ”at tage snakken”, også selvom vi nogle gange synes, den situation er mega akavet. Vi har brug, for at vores lærere siger nogle af de forbudte ord, også selvom mit ansigt skær en grimasse, og jeg udbryder: ”Føj for den da”, for jeg lytter alligevel opmærksomt og spændt, alt imens jeg udforsker mangfoldighedens verden. Vi unge har fra barnsben af lært, at der kun findes to køn. Enten dreng eller pige. Det er snævert! Begrebet vi skal udfoldes til noget større end de, dem, jer, du og dig. Det ukendte bliver det velkendte. Jeg åbner Instagram og laver et opslag med #DuErKønSomDuEr, for at være til, handler ikke om enten eller, men om hvem du er.  

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget