Sundhed
0   14

Diabetes går ikke ud over skoleresultaterne

Børn med type 1-diabetes og deraf følgende risiko for både for højt og for lavt blodsukker klarer sig i gennemsnit nøjagtig lige så godt i folkeskolen som andre, viser et nyt stort dansk forskningsprojekt.

Da sundhedsøkonom Niels Skippers datter som fire-årig fik konstateret type 1-diabetes, besluttede han at afdække flere sider af sygdommen. Sidste år fik han og Institut for Økonomi, Aarhus BSS, en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond på godt 4 mio. kroner til et forskningsprojekt, der undersøger, hvordan type 1-diabetes påvirker børn og unge og deres familier og med forskellig socioøkonomisk baggrund. Det første resultat er en undersøgelse af, hvordan børn med diabetes klarer sig i skolen, som altså viser, at sygdommen ikke påvirker præstationerne.

"Det er i hvert fald et positivt resultat og måske også lidt overraskende. Det har nok været antagelsen, at de følgevirkninger, som både for højt og for lavt blodsukker kan medføre, også påvirker børns kognitive færdigheder og indlæring", siger Niels Skipper i en pressemeddelelse om det hidtil største studie af området.

Artiklen fortsætter under banneret

Forskerne har set på mere end 630.000 danske elevers resultater i  de nationale test i matematik og læsning. Godt 2.000 af eleverne var diagnosticeret med type 1-diabetes, og sammenligningen viser, at de klarer sig gennemsnitligt lige så godt som deres klassekammerater,  både når man tager og ikke tager hensyn til socioøkonomiske forskelle. Undersøgelsen er offentliggjort i det anerkendte amerikanske lægetidsskrift JAMA (Journal of the American Medical Association).

 Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ