Blog
0   17

Et øje i et spejl bygget i Lego

Abonner på nyt om Litteratur, lærdom og læreruddannelse i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Et bord fyldt med legoklodser i forskellige farver og former kan være afsæt for et svar på opgaven: ”Her er en dynge legoklodser. Vis med Lego, hvad teksten handler om”.

Et øje i et spejl bygget i Lego

”Et øje i et spejl”. Det er Bent Haller. Ingen andre danske forfattere kan skrive en så rystende fortælling på så få linjer: ”Inde i spejlet var der en sød pige. Hold da op hvor var hun pæn. Når man så hende, blev man i godt humør, hvis man altså ikke blev grøn af misundelse. Når hun drejede sig og løftede ud i kjolen, lignede hun en dansende prinsesse, selv om kjolen, som var købt billigt i en genbrugsbutik, måske ikke passede sådan helt rigtigt. Men, som mor sagde: En rose klæder sig selv. Når hun drejede sig foran spejlet, så man kun rosen. Da hun gik helt tæt på spejlet, kunne hun se, at der var nogen eller noget derinde. Det var mærkeligt at stå så tæt på noget, man ikke vidste, hvad var. Var det en flue, fanget i en flaske? Den summede og forsøgte at komme ud. Med munden tæt ved spejlet, så tæt, at spejlet kyssede munden, lød der en hvisken. Man skulle holde vejret, hvis man ville høre det: Jeg vil ud. Luk mig ud. Jeg vil danse. Sådan lød det fra spejlet, og i samme øjeblik blev der rusket i døren. En stemme råbte: Anton. Hvorfor har du låst døren”

Hvordan kan man tale om teksten i danskundervisningen? Man kan gøre det med en analyse som grundlag. Man kan perspektivere til Dorte Karrebæks ”Benni Båt”. Man kan se på kompositionen. Man kan så meget.

Men de rystende fortællinger kan man også nærme sig med legoklodser og en mere kreativ og innovativ tilgang.

Artiklen fortsætter under banneret

Et bord fyldt med legoklodser i forskellige farver og former kan være afsæt for et svar på opgaven: ”Her er en dynge legoklodser. Vis med Lego, hvad teksten handler om”.

Mange af Bent Hallers kortprosatekster blev nu analyseret, det centrale tema blev diskuteret og illustreret og det blev sat fokus på netop det centrale i de respektive kortprosatekster.

Sådan kan man også indlede et danskfagligt arbejde med vanskelige tekster.

Den japanske sværdmester Takuan sagde: ”Når en sværdmester står over for sin modstander, så tænker han hverken på modstanderen, sig selv eller modstanderens sværdbevægelser. Han står bare der med sit sværd, uden at tænke på teknik, fuldt optaget af at gøre, hvad kroppen fortæller ham.” Til tider lærer man noget (til tider en hel del) uden at man har fokus på, at det er ”danskfagligt arbejde.” Vi skal også i danskundervisningen give plads til, at der læses tekster og arbejdes med tekster – bare fordi det er spændende og interessant.

P.S: At blive set, af Bent Haller har illustrationer af Cato Thau Jensen. Det gør dem ikke ringere.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
17.423 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
93 andre er allerede tilmeldt