Blog
2   16

ILLUMineret døv vinkel

Abonner på nyt om Jens Raahauge i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Det er nødvendigt at insistere på, at undervisningskunst efter læringsmål er en absurditet, fordi man her søger at placere to niveauer i samme højde.

I min seneste blog tyede jeg til en metafor, der udspringer af synssansen, da jeg skulle karakterisere det, Thomas Illum overser, når han accepterer, at undervisningskunst skal kunne udøves inden for læringsmålenes maske:

Undervisningskunst på baggrund af læringsmål svarer til at skabe billedkunst ved at skulle farvelægge en tegning uden at male ud over stregerne.

Men lad mig supplere med en metafor fra høresansen som bindeled.

For ikke så længe siden var jeg på kunstmuseet Louisiana for at se udstillingen om Månen. Ved indgangen stod et flygel, der var kodet til at spille Måneskinssonaten - om og om igen. Men hvad var det, der skete? Hvorfor føltes det mere og mere enerverende at stå og betragte billeder til disse toner? Der var - heller ikke i bogstavelig forstand - en finger at sætte på rytmen, pauseringerne, tonernes renhed. Læringsmålene var nået til fulde; programmeringen sikrede at alle kompetencer var i spil. Det var til karakteren 12, men hold da kæft, hvor var det pinefuldt i al sin mekaniske og kompetente afliren.

Artiklen fortsætter under banneret

Undervisningskunst på baggrund af læringsmål svarer til at spille Ludwig van Beetoven på mekanisk flygel.

Lad os dog få sluppet undervisningen fri.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
17.440 andre er allerede tilmeldt