Tre på stribe: Blå blok vandt igen skolevalget

Socialdemokraterne stormer frem blandt de kommende vælgere, men alligevel må den røde ungdom siges at være en myte. Ved tre skolevalg i træk har landets 8.-, 9.- og 10.-klasser givet flertal til blå blok

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

63.463 elever fra landets 8.-, 9.- og 10.-klasser gik i går til valg på deres skoler for at sætte deres kryds ved deres foretrukne parti. Socialdemokratiet blev størst med 22,6 procent af stemmerne. Venstre fik 17,0 procent, mens Det Konservative Folkeparti kommer ind på en tredjeplads med 13,1 procent. Samlet set fik blå blok flest stemmer, som det også var tilfældet ved skolevalgene i 2017 og 2015. Denne gang vinder blå blok med 51,2 procent af stemmerne mod 48,8 procent til rød blok. Men da to borgerlige partier ligger under spærregrænsen på 2 procent, ville rød blok faktisk ende med flest mandater. 

Blå blok vandt skolevalget - igen

De unge foretrækker de ældste

Det er de fire 'gamle' partier, der ville være de fire største, hvis skolevalget afgjorde Folketingets sammensætning. Både Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Enhedslisten er omtrent halveret i forhold til de aktuelle meningsmålinger udført blandt dem, der faktisk kan stemme. Til gengæld har Liberal Alliance godt fat i skoleeleverne. Deres stemmetal er dobbelt så højt som i de nyeste meningsmålinger.

Skoler i udsatte områder var svære at få til at deltage i Skolevalg 2017

 Politisk selvtillid til ungdommen

Skolevalget er afslutningen på et tre uger langt forløb, hvor de mere end 80.000 deltagende elever fra 850 skoler i hele landet har valgt mærkesager, lavet kampagner og debatteret, inden de torsdag den 31. januar satte deres kryds. Omkring  55.000 elever fra 540 skoler har i forbindelse med skolevalget oplevet en debat med ungdomspartierne på deres skole. Til debatterne deltog ungdomspolitikere fra alle de politiske ungdomspartier.

Formålet med Skolevalg er give eleverne med politisk selvtillid, så de føler sig  kompetente og vidende nok til at gøre deltage aktivt i demokratiet. Tendensen er nemlig at at unge, nye vælgere ikke stemmer i samme udstrækning som resten af befolkningen.

Danske skoleelever ikke værd at lytte til

Valgaftenen fra Christiansborg blev transmitteret direkte på dr.dk og Folketingets tv-kanal, hvor udsendelsen nu kan ses. På skolevalg.dk findes valgresultater for regioner, kommuner og skoler.

 

Læs mere