Debat

Valg og medlemsindflydelse

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På DLF's kongres i forrige uge fremsatte Bent Hansen på vegne af 200 medlemmer fra Haderslev og omegn et forslag om, at hovedstyrelsesmedlemmer kun kan vælges i to perioder og altså kun sidde i hovedstyrelsen i otte år ad gangen.

Det er et behjertet forsøg fra nogle medlemmer på at sikre,at ledelsen af fagforeningenikke glemmer alt om vilkår og problemer i den daglige undervisning.

Selvfølgelig er der både fordele og ulemper ved et sådant forslag. Hver gang man skifter leder, formand og så videre, taber man selvfølgelig noget erfaring, rutiner skal laves om, og nye kontakter skal etableres. Men det behøver jo ikke kun at være dårligt.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

For nogle år siden talte vi i DLF meget om lærerarbejdets særlige karakter som begrundelse for, at vores arbejde med børn og unge ikke kunne sammenlignes med mange andre job. På den baggrund er det da meget fornuftigt at overveje, hvor mange år man kan være væk fra klasseværelset uden at glemme alt om undervisning og medlemmernes daglige arbejdsvilkår. Når man har siddet i 10-12-16 år som fagforeningsmand i hovedstyrelsen og måske været fuldtidsfrikøbt kredsformand i nogle år før, så er der altså foregået mange ændringer i skolen, som man måske ikke har fået helt ind under huden.

Desværre var det ikke den debat, der blev ført på kongressen.

Forslaget blev jordet, fordi det blev påstået, at det er et udemokratisk forslag, som vil indskrænke medlemmernes grundlæggende rettigheder til at vælge, hvem de finder bedst. Jeg synes ikke, der behøver at være noget udemokratisk i at lave regler for demokratiske arbejdsgange, når bare det foregår demokratisk. Men som sagt er der fordele og ulemper ved alle forslag.

Senere på kongressen var der forslag om, at Danmarks Lærerforenings formand og næstformand for fremtiden skulle vælges direkte af medlemmerne.

Pudsigt nok talte hverken Karsten Holst eller Niels Munkholm i denne sammenhæng om 'medlemmernes grundlæggende rettigheder til at vælge'.

Netop de to havde ellers givet den som 'store demokrater' under behandlingen af det første forslag.

Forslaget om direkte formandsvalg blev da også på hovedstyrelsesflertallets anbefaling puttet i en stor syltekrukke.

Men sådan er demokratiet jo.

Og nu kan medlemmerne så vælge en ny hovedstyrelse. Det er jo også demokrati.

Prøv det!

Peter Hess-Nielsen

hovedstyrelseskandidat

Ballerup

Powered by Labrador CMS