Debat
1   14

Hvorfor er klimaet ikke på skemaet i folkeskolen?

Nu hvor unge elever i næsten 40 lande strejker fra skole for at få politikerne til at sætte klimahandling øverst på dagsordenen, er det efterhånden på tide at tage den danske folkeskoles manglende klimafokus op til debat.

Vi er ved at være derude, hvor vi ikke kan bunde, når det kommer til vores klima. Det er på tide, at vi gør noget drastisk – og det er ikke bare, at stoppe med at bruge engangsplastik. Det kræver en helt ny måde at leve vores liv på. Men det er svært, at ændre sine vaner, når de først har groet sig fast. Hvis vores planet skal have nogen form for fremtid, bliver vi nødt til at forberede de unge på de udfordringer, de kommer til at møde, når de en dag er dem, der står med ansvaret for vores samfund.

Og det er ikke bare små udfordringer, folkeskoleeleverne kommer til at møde. Som lærerstuderende føler jeg et ekstremt stort ansvar for, at eleverne får de bedst mulige forudsætninger, når det kommer til fremtidens klimaproblematikker. Problemet er bare, at jeg ikke bliver vejledt til, hvordan jeg gør det. For klimaet er heller ikke på skemaet på læreruddannelsen.

 

Det er mig en gåde, at klimaet ikke er en del af folkeskolens formålsparagraf. Det er mig en gåde, at jeg som lærerstuderende ikke bliver undervist i klimaet. Det er mig en gåde, at vi ikke tager klimaet seriøst.

Artiklen fortsætter under banneret

 

Folkeskoleeleverne er også frustrerede. Greta Thunberg er en 15-årig pige fra Sverige, som strejker for klimaet. Da svenskerne skulle afholde sveriges version af et folketingsvalg, valgte hun ikke at tage i skole, og i stedet strejkede hun foran det svenske folketing for at sætte fokus på klimaet. Det gjorde hun i 21 dage op til det svenske valg, fra d. 20. august til den 9. september 2018 – og det blev der lagt mærke til. Klimastrejken har udviklet sig og er nu global. I Danmark er der indtil videre 10 byer, hvor folkeskoleeleverne klimastrejker, fordi de er trætte af passive politikere. Er det ikke utroligt, at folkeskoleelever er nogle af de eneste, der tager klimaet seriøst nok til at strejke?

 

 

Så lad os tage det seriøst. Jeg vil opfordre alle til at deltage i Den Grønne Studenterbevægelses klimastrejke d. 1 februar. For det er vigtigt, at vi bliver hørt. Lad os få klimaet på skemaet, og lad os få politikerne til at vågne op. Sagt på politikersprog – vi skal investere i fremtiden!

Folkeskoleelverne er vores allesammens håb. Det er dem, der skal redde os og vores planet. Det er dem, der skal finde gode, bæredygtige løsninger. Så hvorfor hjælper vi dem ikke så godt på vej som overhovedet muligt? Hvorfor er klimaet ikke på skemaet?

 

 

Klik her for information om de nationale klimastrejker

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
398 andre er allerede tilmeldt