Blog
0   11

Kan VM i håndbold bruges til landeskunde?

Abonner på nyt om Folkeskolens naturfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

VM i håndbold ruller over skærmen. Spillere fra alverdens lande løber på banen. Er dette ikke bare en oplagt mulighed til at få landeskunde ind i enhver time?

Boksen i Herning koger, når de danske håndbold herre spiller landskamp. Mange af vores elever – store som små – følger opgørene. Alle har favoritter, snakken går, og det er oplagt at bruge denne optagethed i undervisningen.

Landeskunde

Frem med landkortet. Vi må starte med at finde ud af hvor i verden modstanderen kommer fra. Hvad ved vi om det givne land?

Har vi viden om plantebælter, klima, natur, dyreliv, vegetation, erhvervsliv, styreform, hovedstad, floder, seværdigheder, og hvad der ellers lige falder elever og lærere ind.

Artiklen fortsætter under banneret

Begynd med den viden, som eleverne allerede har. Skriv deres viden op som mindmap – måske et mindmap med forskellige overskrifter. En god ide kan være at skrive mindmap på store stykker pap, så kan de hænge i klassen. Når nye kampe er spillet, kommer der nye mindmaps med nye lande op at hænge.

Når den eksisterende viden hos elever er udtømt, så må der søges på nettet.

I overbygningen kan befolkningspyramider, BNP, den demografiske transitionsmodel og Fouraties model indgå til at undersøge landene.

Afbræk fra den daglige undervisning

En sådan snak om forskellige lande kan bruges på alle klassetrin. Det kan være et vidunderligt afbræk fra den daglige undervisning. Det mest cool er, at den tager afsæt i en optagethed, som eleverne har.

Bare en ide

Denne undervisningside kan jo tilpasse, så det passer ind i hvert enkelte lærers klasse og niveau.  For nogen lærere er det en god og brugbar ide. Jeg har altid været storforbruger af virkelighedens begivenheder i undervisningen. Det gør skolen mere ægte.

Så frem med kort, globus og god gammel fakta viden om verdens lande. Det står viste ikke direkte i ffm, men der er nu noget god gammeldags dannelse i at vide, hvor Angola ligger, hvordan den demografiske transitionsmodel udfolder sig i Egypten, eller at kunne fortælle om, hvor (og hvorfor) Rusland ligger i Fouraties model.

Så svaret er JA – VM i håndbold er en gave til undervisningen.

# Elsker LANDESKUNDE #


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
7.517 andre er allerede tilmeldt
Få meget mere om naturfag

VIDSTE DU, at du lige nu er på Folkeskolens netværk om naturfag?

Tilmeld dig og få en mail hver anden uge med det nyeste fra netværket.

Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.