Blog
0   4

Aktivt og passivt rod

Abonner på nyt om Stine Clasen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Rod flytter ikke sig selv

Vi har nu været i mere end 100 specialklasser og kan se nogle temaer gå tydeligt igen. Et af dem er det aktive og det passive rod. Begge dele er nemme at få øje på. Det ene måske nemmere at gøre noget ved end det andet. Sammenholdt med at det, der er passivt rod for nogle, måske ikke opleves sådan af andre. Måske ser de det slet ikke. Tror de. For det er med ting generelt sådan, at vi registrerer dem, også selvom vi tror, vi ikke gør det. Eller ikke vil det. Kroppen ser og mærker hurtigere end hjernen. Den intuitive registrering af en rummelighed og tingslighed kan man ikke vælge fra. Den kognitive del kan man vælge fra, men også vælge til.

Og det er netop hvad det passive rod handler om. Bevidst stillingtagen til, hvad der har samlet sig og ligger i hjørner, bag døre, oven på skabe og i det hele taget steder, hvor man ikke kommer så ofte eller så let. Det passive rod er det, man ikke har haft fat i de sidste tre måneder, og som ikke indgår i den aktuelle læring. Den slags rod kommer til at fylde på den dårlige måde. Hvis man skanner sit læringsrum og reflekterer over, hvad der er nødvendigt lige nu i forhold til undervisningsopgaven, vil man typisk kunne finde flere ting, materialer, ophæng, hylder, mapper og måske borde, som ikke anvendes hensigtsmæssigt eller slet ikke og dermed kan betegnes som passivt rod.

Artiklen fortsætter under banneret

Passivt rod underminerer den generelle oplevelse af et trygt og rart læringsrum med tydelighed, overskuelighed og struktur. Man kunne fristes til at formulere håndtering af det passive rod meget kort: fra ROD til RO.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.506 andre er allerede tilmeldt