Blog
0   6

Sprogmix

Abonner på nyt om Folkeskolens tysk- og franskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Jeg har flere fag i samme 8. årgang. Ret mange faktisk. Det giver mig en god mulighed for at tilrettelægge min undervisning på tværs af mine egne fag.

Det er i første omgang sprogfagene tysk, fransk og engelsk, jeg er interesseret i at "flette" ind i hinanden. For ikke at gå på kompromis med fagligheden i de enkelte sprogfag, bliver det indtil videre til korte, enkeltstående input fra sprog til sprog.

På Gyldendals undervisningsportal for tysk og engelsk som vi bruger på vores skole, findes der en hel del idéer til tværfaglige emner på den engelske portal men ingen på den tyske, ejheller på den franske. Jeg savner at kunne finde emner til tværfaglighed i sprogene på portalen og jeg håbede at finde nogle tværfaglige emner på den engelske portal, der omhandlede tysk og fransk. Uden held.

Selv har jeg fundet nogle emner, hvor de forskellige sprog kan komme i spil. Både sprogene i sig selv og som et lidt historisk og kulturelt interessant boost til de ofte "alt andet end engelsk duer ikke" - elever, der kan få et indblik i, at der også i den engelsktalende verden findes andet end engelsk.

Et godt og ofte brugt emne i engelsk, "the Amish", kunne give anledning til at tale om og lytte til det tyske sprog i de egne, hvor Amish-folket bor og få viden om dem og deres historie. På youtube findes forskellige fortællinger om Amish og Pennsylvania Dutch. Her et par stykker;

Artiklen fortsætter under banneret

Og nu vi er ved USA, så er der også Texas German - en lidt anden historie, der absolut også er interessant. Tysk i Texas - så cool!

Eller hvad med et tysk/engelsk samarbejde om Halloween;

https://www.das-sprachenlabor.de/der-verzauberte-wuerfel-sprachspiel-fuer-halloween/#

Eller fransk/engelsk om Quebec, Canada;

En anden sprogkombination kunne være en tysk/fransk sang, "Je ne parle pas francais" (findes også med lyrics) med den tyske sangerinde og rapper Namika - i denne udgave sammen med den skønne franske rapper Black M. Et fint budskab i sangen!

God fornøjelse med sprogmix.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.910 andre er allerede tilmeldt