Blog
0   31

Sådan sænkes sygefraværet

Abonner på nyt om Katrine Vinther Nielsen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Vi skal ikke blive syge af vores arbejde

Vi skal ikke blive syge af vores arbejde. Derfor er diskussionen om, hvorvidt der er flere sygedage i den offentlige sektor uinteressant: for vi skal ikke blive syge af at gå på arbejde, fordi der er dårligt arbejdsmiljø eller dårlige arbejdsbetingelser.

Det fordrer forebyggelse og kræver ledelsesmæssig omtanke, eftertanke, prioritering og handling både i det daglige såvel som over for den sygemeldte.

Artiklen fortsætter under banneret

 

Men er der overhovedet reelle handlemuligheder?

Det er indlysende, at retningslinjer og almenmenneskelig etik kan sikre en god behandling af den sygemeldte - så selvfølgelig betyder ledelse rigtig meget.

Men kan ledelsen derudover gøre noget?

Kortsigtede løsninger, hvor den sygemeldte skånes, ændrer ikke ved den virkelighed, vi har ude på skolerne: Der bliver jo ikke færre undervisningslektioner, færre elever i klasserne, færre børn med vanskeligheder, færre øvrige opgaver, mindre forældrekontakt, færre pædagogiske modeluner eller færre krav om dokumentation.

 

Overlevelsesstrategier

Hvis ledelsens handlemuligheder er begrænsede, hvor efterlader det så læreren?

Undersøgelsen: “Når verdens bedste job bliver for hårdt” giver et foruroligende og genkendeligt billede af, hvordan lærere overlever i en hverdag præget af manglende ressourcer: De vælger én af to overlevelsesstrategier: Enten at resignere eller arbejde gratis for at sikre arbejdsglæde og kvalitet i undervisningen og relationerne - Ja, for at lykkes, som de lærere, vi gerne vil være overfor vore elever.

Men er det rimeligt, at skolens manglende ressourcer, bliver individets ansvar, bundet op på den enkeltes robusthed og tagen-sig-sammen i tvungen accept af de fortsat forringede vilkår?

 

Sophie Løhdes ambition

Innovationsminister Sophie Løhdes ambition om at sænke sygefraværet i den offentlige sektor, kan ingen være uenig i. Men ansvaret for, at det sænkes, er politikernes: De har det overordnede ansvar for, at den offentlige sektor ikke fortsat bliver nedprioriteret.

Svaret er således ikke en lang række initiativer (fx nyt rejsehold, bedre ledelsesinformation og nye ledelsespakker) for at nedbringe sygefraværet i det offentlige.

 

Svaret er derimod massiv investering i vores fælles velfærd.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ