Madkundskab
0   13

Børnekogebøger: Fra farlige køkkener til uafhængige børnekokke

Børnekogebøger er gået fra at fokusere på køkkenets farer, sund mad og hygiejne til at skabe uafhængige børnekokke, som smider forældrene ud af køkkenet. Det viser to professorers gennemgang af 435 børnekogebøger, som er udgivet i Danmark.

Fra 1971 til 2016 er det tydeligt, at synet på børn i køkkener har ændret sig. Det viser en gennemgang af 435 kogebøger, som professor i læring, madkundskab, smag og trivsel i skolen Karen Wistoft og Lars Qvortrup, professor og leder af Nationalt Center for Skoleforskning sammen har lavet. Begge er tilknyttet Aarhus Universitet.

"Køkkenet er blevet et sted for glæde og eksperimenter, snarere end et farligt sted med skarpe knive, kogende vand og strenge opskrifter, der skal overholdes. Barnet betragtes som en kompetent person, fordi barnets smag er lige så god som den voksnes", står der i den forskningsartikel, de har udgivet på baggrund af gennemgangen af kogebøgerne.  

Professorerne var overrasket over, at der i perioden var udgivet hele 435 kogebøger for børn. Nogle er skrevet af danske forfattere, andre er oversat. Men genudgivelser er ikke talt med.

Store ændringer på få år

Artiklen fortsætter under banneret

"Vi kan se ændringerne i opfattelsen af ​​børn, køkkener, opdragelse og madundervisning", skriver professorerne.

BØRN I KØKKENER OVER TID

1970: Barnet blev betragtet som en kokkeelev

1980: Barnet blev forfremmet til køkkenassistent

1990: Barnet bliver en ligeværdig køkkenpartner

2000: Barnet indtager rollen som køkkenchef

Kilde: Karen Wistoft, Lars Qvortrup - find link til forskningsartikel under denne artikel. 


De er meget overraskede over, hvor store ændringerne i opfattelsen af børn, der er sket på mindre end 50 år. 

"I 1970'erne blev køkkenet set som et farligt sted, hvor forsvarsløse og hjælpeløse børn kun fik adgang under tilsyn, underkastet en række advarsler om de potentielle farer ved skarpe knive og varme kogeplader samt forskellige hygiejnebestemmelser. I dag viser kogebøgerne, at børnene bør have fri adgang til køkkenet, og når børnene laver mad, forventes forældre at vente tålmodigt på de fristende resultater af deres børnsindsats", lyder analysen.  

Madfokus ændrer sig over 50 år

Professorerne henviser også til, at der i perioden er sket flere revolutioner inden for madlavning og køkkener på de politiske arenaer. I begyndelsen af 70'erne fejrede man ernæringsmæssige fødevarer, som var produceret af landbruget. Siden kom sundhedskoncepter med den grønne revolution, som blev efterfulgt af bæredygtighed, som favoriserer økologisk landbrug og dyrevelfærd. Siden er der kommet fokus på globalisering og det multietniske køkken. Og dets smitter også af på børnekogebøgerne.  

Den første kogebog til danske børn var Fru Mangors "Kogebog for smaa Piger udgivet af en Bedstemoder" fra 1847. Målet med bogen var at gøre piger til gode mødre - og her var der lagt meget vægt på hygiejne.
Professorerne konkluderer, at der i perioden fra 1971 til 2016 er sket en revolution. når det gælder de voksnes syn på børn i køkkener. 

"Der har fundet en revolution sted i løbet af mindre end halvtreds år: Børn plejede at blive betragtet som usikre og ikke-kompetente og havde brug for deres forældre til at lede dem. gennem farerne i køkkenlivet og skarpe knive. De betragtes nu som uafhængige og kompetente og beder forældrene lade dem være alene i køkkenet".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
747 andre er allerede tilmeldt