Anmeldelse Matematik mellemtrin
0   30

Ældre system holder stadig

Der er faktisk gået 15, henholdsvis 16 år, siden denne skribent havde fornøjelsen af at anmelde "Matematrix" 9 og 8 som de dengang nyeste stjerner på matematikhimlen. Systemet som sådan kan i 2018 helt sikkert betegnes som still going strong.

Matematrix 4

Fakta


Titel
Matematrix 4

Pris
198,75

Sider
160

Type
Grundbog

Forlag
Alinea


Pris
68,75

Sider
80

Type
Arbejdsbog


Pris
1653,75

Sider
124

Type
Lærervejledning

Den nu foreliggende anden udgave af det samlede materiale til 4. klasse er blot det nyeste tiltag i et bogsystem, der over en årrække har vundet berettiget fodfæste i matematikundervisningen.

Artiklen fortsætter under banneret

Vi lægger ud med den efterhånden velkendte timeglasmodel: Arbejdet med alle emner er skåret over læsten: intro(aktiviteter) – gennemgang – øvelser – opgaver, hvortil kommer et par siders evaluering, der med rund hånd er strøet ud mellem kapitlerne. At eleverne nu som før skal langt rundt i matematikken i løbet af et år, forhindrer således ikke, at hjerne- og talarbejdet bliver gjort til bunds.

Alt i grundbogen fremtræder i nyt layout og med nye illustrationer, ligesom et par af overskrifterne er skiftet ud. ”Hele tal” er ændret til ”Negative tal”, mens ”Tabeller og diagrammer” er blevet til ”Statistik”. Men det gælder her såvel som for de øvrige kapitler, at der – heldigvis og naturligvis – langt hen ad vejen arbejdes med det samme stof.

Lidt nyt er der at finde i de sidste siders oplæg til undersøgelser; i øvrigt er vist ingen af disse emner længere bundet op på temaer hidrørende fra de faglige kapitler. Den største forandring fra første til anden udgave er imidlertid et helt nyt indledende kapitel. Fem siders arbejde med blandede opgaver under overskriften ”Godt i gang”. Okay, tænkte jeg straks: Her har forfatterne i den grad taget sig selv på ordet ved ligesom på metaniveau at starte hele bogen med intro og introaktiviteter. Det var så før, jeg læste bagsideteksten om et screeningskapitel; men en god nyskabelse er det da under alle omstændigheder.

Arbejdsbogens opgaver er snævert knyttet til det netop gennemgåede stof. Det går altså ikke an for de hurtige blot at regne løs – hvis sådanne elever skal udfordres i bredde såvel som i dybde, er der til gengæld nok at komme efter i en omfattende webdel. Her har alle elever for resten deres næsten daglige gang, så de kan træne Excel og GeoGebra på begynderniveau, se faglige film, gå om bord i arbejdsark … Hov, det er jo pdf-filer, så må læreren vist alligevel til at printe fysiske kopier ud?

Lærervejledningen er meget informativ og yderst grundig i sine gennemgange og anvisninger. Med den i hånden er det trygt og fagligt sikkert for læreren og de håbefulde 4.-klasser at begive sig ud i matematikken.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.296 andre er allerede tilmeldt