Blog
2   8

Årets ord

Abonner på nyt om Folkeskolens tysk- og franskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Dansk Sprognævn og "Klog på Sprog", sidstnævnte et iøvrigt fint P1-program, kårede årets ord i sidste uge,

Der var rigtig mange gode ord i spil, da årets ord skulle kåres foran publikum, der bestod af lærerstuderende fra København. Ordet "hvidvask" vandt tilsidst foran "plantekød" og "habitbandit". Der var en hel del andre gode ord i spil, der alle siger noget om det, vi alle hører og taler om i året, der snart er gået. Ikke overraskende er "hvidvask" årets ord. Penge, snyd, skattesager og bankskandaler har fyldt en hel del. Mon ikke Danske Bank jubler over årets ord?

Årets ord i 2013 var "undskyld". Det var vist det år, hvor visse politikere begyndte at sige "undskyld" for deres mere eller mindre heldige udskejelser i stedet for "bare" at beklage samme. Var der mon nogen, der undskyldte for lockouten? Er der nogen, der vil undskylde for reformen?

Tilbage til 2018, hvor også vore gode naboer og EU-venner har hang til årets ord. I Tyskland blev årets ord "Heißzeit". Det var det sproglige forskningsinstitut, der valgte ordet, som tematiserer den ekstremt varme sommer, klimaproblematikken og er analogt til ordet "Eiszeit", der jo også indikerer en tidsperiode. I Frankrig blev årets ord "Femmes". Juryen, bestående af bl.a. forfattere, forskere, kunstnere og mediefolk, på "Festival du Mot" valgte ordet i lyset af Weinstein- affæren og #MeToo,( der forresten på fransk hedder #Balancetonporc og kan oversættes pænt til; "udlevér din gris" eller mindre pænt til ;"stik dit svin") der har haft stor bevågenhed, også der. I England blev årets ord "toxic". Ordet skulle reflektere det forgangne års bekymringer, stemninger og værdier og ikke mindst den måde der blev talt om disse på. I Østrig må den unge kansler finde sig i årets ord "Schweigekanzler". Uden at vide særlig meget om østrigsk politik, så må kansleren være god til at holde på en hemmelighed. Politisk var årets ord i Østrig også i 2016 - "Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung" - en vaskeægte tungebrækker.

Med årets ord får vi fokus på sproget og på det, vi finder vigtigt. Gode bud på årets ord i folkeskolen?

Artiklen fortsætter under banneret

Glædelig jul forresten.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
841 andre er allerede tilmeldt