Blog
1   14

Årets bedste julekalender.

Abonner på nyt om Folkeskolens madkundskabsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Hver dag i december måned er ”Smag for livet” dukket op på min Facebook side, som en julekalender med små hyggelige og meget nysgerrighedsskabende input på julemad, juletraditioner, på den subjektrelaterede forståelse, der er i smagsoplevelsen, og hvorfor det gode selskab er så vigtigt for måltidet. Når man kommer ind på deres hjemmeside, kan man kun blive begejstret. Det ene indlæg giver lyst til at læse et mere og endnu et.

Den 1. december havde Morten Christensen, som er ph.d. i molekylær biofysik og arbejder med gastrofysik beskrevet processen med potaske i brunkagedej så enkelt, så det er en fornøjelse at læse og undervise i.

Madkemi

Jeg har privat lavet mad i rigtig mange år og undervist i hjemkundskab/madkundskab i ca. 30 år, men det er først, efter at jeg for nogle år siden fik jeg en opklassificering i Naturteknologi, at jeg rigtig er blevet bevidst om al den kemi, der er i madlavning. Og det er skisme spændende. En af mine opgaver dengang handlede om fysiske processer i madkundskab. Jeg bagte småkager med de fire kemiske hævemidler, bagepulver, natron, hjortetakssalt og potaske. Siden har jeg bagt disse fire småkager i madkundskab, og undervist i formler og processer, det var super dejligt at læse lidt mere udførligt om potaske.

Den 4. december var der en lille video om, hvordan man laver gastrik. Et vidundermiddel i madlavningen. Jeg har tjekket, hvad små flasker med patentprop koster, det er jo en oplagt opgave til skolekøkkenet. Eleverne kan betale en flaske og få en gave med hjem, det gør jeg næste år. I år bliver det en forårsgave.

Artiklen fortsætter under banneret

Den 8. december kom opskrifterne på chokoladetrøfler, de skal tilberedes til familien, sammen med de trøffelkugler som eleverne lavede i år med sorte kikærter. 

Den 9. december kom opskrifterne på den perfekte julemiddag. Det er altid mig, der holder jul, så den side skal læses en ekstra gang. Så må jeg se, hvad jeg kan bruge uden at forandre min mad alt for meget – for det skal jo helst være, som det altid har været.

Glædelig jul til alle.  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
800 andre er allerede tilmeldt