Blog
0   9

ADHD og genetik

Abonner på nyt om Ib Hedegaard Larsen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Her på Folkeskolen.dk faldt jeg over denne misvisende overskrift: ADHD skyldes op til 80 procents arvelighed, hvilket antyder, at genetik kan forklare 80 % af ADHD tilfældene. Det er ikke tilfældet!

Omtalen af hyperaktive, impulsive og uopmærksomme børn (ADHD) bliver i stigende grad årsagsforklaret genetisk, hvilket er særdeles misvisende, da den genetiske forskning slet ikke er nået dertil endnu.

De 12 spottede genetiske varianter, der tilsyneladende kan genfindes hos alle børn, der er urolige, impulsive og uopmærksomme kan vi i princippet alle indeholde. Gør vi det, øges risikoen for at udvikle disse træk, men gør det nødvendigvis ikke.

Artiklen fortsætter under banneret

Det interessante er i langt højere grad, hvilke faktorer der udløser disse genetiske varianter og den forskning kaldes epigenetik (epi betyder ved siden af). Her undersøger man sammenhængen mellem fx miljø, opvækst, kost, fødsel, påvirkninger under graviditet mm. som mulige faktorer, der kan udløse de genvarianter. Denne del af årsagsforklaringen er endnu ikke afdækket tilstrækkeligt, men man ved dog, at det spiller sammen.

 Undersøgelser peger ligeledes på at de børn, der udviser hyperaktivitet, impulsivitet og uopmærksomhed (ADHD) klarer sig markant dårligere i skolen og ved senere uddannelser.

Overskriften kunne derfor lige så godt have heddet: Endnu engang får vi bekræftet, at den sociale arv er svær at bryde!

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.068 andre er allerede tilmeldt