Blog
0   6

Jamen er biskopper ikke onde?

Abonner på nyt om Folkeskolens religionsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

5. klasse skal arbejde med reformationen. Men der er lige noget, der skal på plads, inden de når til Luther.

Jeg er på besøg i 5. klasse. Jeg skal se, hvordan de skal lave foldebøger om reformationen. Men inden de når så langt, skal de have styr på, hvad katolicisme er.

Eleverne får udleveret en side, de skal læse. Opgaven er, at de skal kunne forklare, hvad pave, skærsild, afladshandel og biskop betyder. De sidder i grupper af fire og skal hjælpe hinanden.

Fælles begrebsafklaring

Efter en halv time er det tid at lave fælles noter på tavlen. Eleverne skal byde ind med det vigtigste om hvert begreb.

Artiklen fortsætter under banneret

Det går nemt med paven. Man enes hurtigt om, hvad der er vigtigt at få med i foldebogen. Men da ordet biskop kommer op på tavlen, viser det sig hurtigt, at elevernes forforståelse ikke just stemmer overens med teksten.

”Biskoppen er en vigtig person i kirken” lyder det første udsagn. Der bliver afbrudt af en anden. ”Jamen er biskopper ikke onde? Så kan de da ikke være vigtige i en kirke”.

Det viser sig hurtigt, at elevernes kendskab til biskopper stammer fra julekalenderen ”Ludvig og julemanden”, hvor spøgelsesbiskoppen er ond. Læreren må ud i en længere forklaring om, hvad en biskop er.

Forforståelse

Timen er næsten slut, og klassen er ikke kommet ret langt i forhold til planen. Til gengæld har de fået en god forståelse af flere af de begreber, de skal kende, for at få katolicismen på plads. Først herefter kan man begynde at tale om Luther og reformationen, som jo er det egentlige emne.

Jeg går fra timen med fornyet respekt for det arbejde, kollegaerne laver på mellemtrinnet. Hvis ikke de var så grundige i deres arbejde med elevernes forståelse af faglige begreber, ville vi få mere end almindeligt svært ved at nå pensum i overbygningen.

Jeg har heldigvis fået lov at besøge dem igen i næste uge - fortsættelse følger.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
967 andre er allerede tilmeldt