Anmeldelse Skønlitteratur
1   28

Inklusion, samarbejde og blå grise med gevir og vinger

Wulffmorgenthalers mærkelige hjerne blander sig i skoledebatten med en forrygende børnebog om Mugge og hans mærkelige hjerne.

Mugge og hans mærkelige hjerne

Fakta


Titel
Mugge og hans mærkelige hjerne

Forfatter
Wulffmorgenthaler

Pris
199,95

Sider
248

Forlag
Gyldendal

"Mugge og hans mærkelige hjerne" skriver sig ind i noget, man måske kunne kalde den skandinaviske børnebogstradition. Bogen er fuld af de elementer, som de nordiske børnebøger dyrker: en forkærlighed for den utilpassede underdog, en håndfuld voksne, som moser gennem livet uden at forstå det, en masse fjollede indslag som blå grise med vinger og gevir, en syv meter høj 3-d-printet puddelhund og en skrumpende beostær. Der er selvfølgelig også en sur, lurende nabo og et par mere eller mindre uduelige skolelærere.

Artiklen fortsætter under banneret

Men "Mugge og hans mærkelige hjerne" er også noget helt andet end en sjov børnebog med fjolleri. Det er en debatbog for børn og de voksne, der omgiver dem. Bogen leverer et gigantisk brøl af en opfordring til at lade ideer, mod og bekymring leve side om side i forsøget på at skabe den bedste skole for alle børn.

Mugge har en mærkelig hjerne. Vi ved det, fordi lærerne er bekymrede for Mugge og får ham undersøgt. I begyndelsen går det meget godt for Mugge i skolen - i hvert fald hvis man spørger ham selv. Men efterhånden begynder Mugge at mistrives i en sådan grad, at det ender med skolevægring. Mugges mor tager affære og opretter en skole for børn som Mugge. Skolen bygger på kreativitet og lærelyst, så eleverne får lov til at lave det, de har lyst til, og lærer på den måde at bygge vulkaner og voldgrave og andre nyttige sager.

Mugges veninde Sofia trives heller ikke i skolen. Hendes forældre griber sagen anderledes an og får hende indskrevet på Killer Instinct School Systems, hvor der er masser af hardcore undervisning, disciplin, lektier og lærere, der brøler ad eleverne.

Den befriende pointe er, at både Mugge og Sofia trives i deres nye skoler. Sofia elsker at lære en masse, og Mugge trives i den frisættende tilgang.

"Mugge og hans mærkelige hjerne" leverer det indlysende, men ikke mindre modige svar på alle skolens kvaler. Bogens klimaks er et OL i skole, hvor forskellige skoletyper skal konkurrere om at bevise, hvilken type skole der er den bedste. Så her kommer den store plotspoiler: Den store vinder af OL i skole bliver samarbejdet. Kreativiteten kan ikke klare sig uden den stringente viden, som dyrkes på Killer Instinct School Systems - og disciplinen kan ikke levere de nødvendige svar uden kreativiteten. Indlysende og mageløst. Så måske burde "Mugge og hans mærkelige hjerne" være oplægget til den næste skolereform.

"Mugge og hans mærkelige hjerne" er en forrygende børnebog. Der er fuld fart på - især når man læser højt. Sætningerne flyver ud ad munden på oplæseren, og de vanvittige påfund vækker begejstring hos alle tilhørere, som elsker en god fortælling. "Mugge og hans mærkelige hjerne" er en traditionel skandinavisk børnebog med en overraskende og nuanceret morale.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
17.395 andre er allerede tilmeldt