Blog
1   10

Ghettoskoler – stigmatisering eller hjælp?

Abonner på nyt om Folkeskolens naturfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


Så er ghettoskolerne atter offentliggjort. 23 folkeskoler er på listen, inkl. min egen skole. Hvad betyder denne liste? En stigmatisering, en hjælp, en politisk bevågenhed eller et redskab til forældre om at vælge skolen til eller fra?

Flickr/ o0o

Ordet ”Ghetto” menes at stamme fra Italien helt tilbage til 1500-tallet. Her tillod myndighederne i 1516 det jødiske mindretal at bosætte sig i et afgrænset område i Venedig.

Artiklen fortsætter under banneret

I dag bruger vi ordet ghettoskoler om skoler, der er beliggende i en ghetto med dominans af elever med en bestemt etnisk eller social baggrund. På ghettoskoler kommer mere end 30% af eleverne med denne baggrund.

Stigmatisering

Bliver vores elever stigmatiseret, fordi de går på en ghettoskole? Betyder det noget for dem, at blive sat i denne bås? Hvad betyder det i en bys bevidsthed, at en af skolerne er en ghettoskole? Hvad med lærerne og deres selvopfattelse?

De store elever er helt klar over, at de går på en ghettoskole. De spørger til problemstillingerne, og hvorfor man laver denne slags lister. I vores by er der en klar opfattelse af, at der ligger en ghetto i det sociale boligbyggeri, hvor vores elever hovedsageligt kommer fra. En tendens blandt folk er også, at de nok ikke klarer sig så godt!

Som lærer skal man ofte forsvare sit valg af job. Når de først høre at man er folkeskolelærer – så forbløffes de, men når de hører, hvilken skole man er på, så forstummer de ofte. Her må jeg blot tilføje, at mangel på viden – gør folk forbløffet og stumme.

Hjælp eller politisk bevågenhed ?

Hvad er det landets ghettoskoler får, når de er havnet på listen? De får politisk bevågenhed. Denne gang bl.a. med et forslag til sprogtest i 0.klasse. Og hvad så? Skal de små poder, der ikke kommer igennem til det forjættede land i 1.klasse blive i 0.klasse? Hvis disse tiltag skal lykkedes kræver det PENGE. Ikke til konsulenter, firmaer der producere test og forskningsgrupper. NEJ til varme hænder – lærer og pædagoger, som kan lære de så poder at tale dansk.

Forældres valg af skole

Der er jo nogen, som går voldsomt op i at offentliggøre alt. På listen i linket kan man se de bedste og dårligste skoler i kommunerne (fra 2015). Men husk disse lister viser jo kun karakter. Alt med dannelse, livsduelighed og livet – det skal jo opleves på den enkelte skole!

https://www.sondagsavisen.dk/familien/2015-08-22-se-hele-listen-her-er-danmarks-bedste-og-vaerste-skole/

En skole har jo de elever, der bor i skoledistriktet

I ghettoskolens distrikt bor der elever, som kommer fra hjem, hvor dansktale er en mangelvarer. Det er jo ikke elevernes skyld, og det er vores opgave og ansvar at hjælpe dem. Det handler om at bryde den sociale arv, og få eleverne igennem folkeskolen, så de selv kan vælge på uddannelseshylderne, når de er færdige i 9.klasse.

 

Glædelig 2.søndag i advent fra en ghettoskolelærer, som er stolt af vores elever, vores skole og vores resultater – både fagligt og menneskeligt.

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
7.478 andre er allerede tilmeldt
Vind et hotelophold

PUBLICERET - Sinatur -konkurrence 2 D2016-010501 1.0

Så er det sommer, og folkeskolen.dk har sat biografbilletter inkl. tilbehør og et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller på højkant i en sommerkonkurrence. Der kommer nye spørgsmål de næste 2 uger, så følg med og forøg dine vinderchancer.

 Tricks