Brug ledighed til at blive klogere

Har du mistet dit arbejde eller endnu ikke fundet et, kan du forbedre dine odds på arbejdsmarkedet ved at tage seks ugers selvvalgt uddannelse

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det hedder sig, at ledige bruger tiden på at skrive stakkevis af jobansøgninger og på at blive kostet rundt mellem intetsigende beskæftigelseskurser. Det er ikke helt løgn, men i den virkelige verden er der en del andre muligheder. For eksempel at tage en selvvalgt uddannelse.

»Et stigende antal af vores medlemmer opkvalificerer sig, og vi kan se på de skemaer, vi modtager, at de finder mange spændende uddannelsestilbud«, siger administrativ konsulent i Lærernes A-kasse, Helle Dybdal.

Det sidste hænger sammen med, at en række uddannelsesinstitutioner, for eksempel University Colleges CBS og flere erhvervsakademier, har fået øjnene op for, at ledige er berettiget til i seks uger at uddanne sig på fuld tid. Derfor bliver der slået mange tilbud op af netop den varighed og med et indhold, der henvender sig til for eksempel ledige lærere eller formidlere.

»Det kan være kurser i projektledelse, digital og grafisk kommunikation, coach­­ing eller måske inden for it. Kort sagt en række områder, der kan ligge fint i forlængelse af de kvalifikationer, som medlemmerne af a-kassen har«, siger Helle Dybdal.

Kasper Munk-Madsen, der blev uddannet lærer i 2009, blev ledig for et par måneder siden efter at have haft et job som årsvikar på en skole i Odense. I stedet for at gå i gang med at skrive ansøgninger valgte han at tage et kursus i coaching.

»Det er der mere perspektiv i«, siger han. »Kurset ligger fint i forlængelse af, at jeg har skrevet bachelor i coaching i idræt, og jeg lærer noget om spørgeteknik, som jeg kan bruge i min undervisning. Der er også grund til at tro, at en kommende arbejdsgiver vil se positivt på, at jeg har været aktiv som ledig og videreuddannet mig«.

Hvis du er ledig og vil udnytte muligheden for selvvalgt uddannelse, skal a-kassen godkende, at uddannelsen er omfattet af ordningen, og at du tager den inden for de fastlagte rammer. Det vil for ledige over 25 år sige i løbet af de første ni måneders ledighed. For ledige under 25 gælder der særlige regler.

De seks uger kan bruges til at videreføre en uddannelse, som du er i gang med, hvis ikke den giver ret til Statens Uddannelsesstøtte, eller du kan for eksempel gennemføre et afgangsprojekt på en diplom- eller masteruddannelse.

»Uddannelsesperioden på højst seks uger begrænser uddannelsesvalget væsentligt«, siger Helle Dybdal. »Men man kan for eksempel læse et modul af en pædagogisk diplomuddannelse eller en masteruddannelse. Det kan også være supplerende uddannelsesaktiviteter for at opfylde adgangskrav på kandidatuddannelser. Under alle omstændigheder er det en god idé at benytte ledighed til at viderekvalificere sig«.

Det er kun uddannelser, der henvender sig til folk med videregående uddannelser, som er relevante for lærere og formidlere, og valget af uddannelse skal under alle omstændigheder godkendes af a-kassen.

Lærernes A-kasse har udgivet pjecen »Dine muligheder for uddannelse - når du er ledig«, som handler om selvvalgt uddannelse. Den kan downloades af medlemmer fra a-kassens websted. |

Powered by Labrador CMS